Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα στους Φιλιππαίους

Αν σας συνεπαίρνει η παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων, αν η εικόνα του ουρανού μέσα στη νύχτα σας συνεπαίρνει και σας ταξιδεύει, μη χάσετε την ευκαιρία για μια διαφορετική εκδρομή, όπου θα κατασκηνώσετε στη φύση επί τούτου. Στους Φιλιππαίους των Γρεβενών θα συγκεντρωθούν από τις 29 ως τις 31 Ιουλίου ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι τον πολύ σκοτεινό ουρανό της περιοχής, που τους επιτρέπει να θαυμάσουν με την άνεσή τους τον έναστρο ουρανό, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη.

Οι περιοχές με πολύ σκοτεινό ουρανό στην Ελλάδα είναι λιγοστές και έτσι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση νέων γεωγραφικών σημείων, από τα οποία μπορούν να παρατηρούν και να φωτογραφίζουν.

Άλλωστε, λόγω ακριβώς τού πόσο σκοτεινή είναι, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει επιλεγεί και για την ανέγερση αστεροσκοπείου στον Όρλιακα, με πρωτοβουλία του Γρεβενιώτη καθηγητή αστροφυσικής και επιστήμονα της NASA, Θανάση Οικονόμου.

Η συγκέντρωση στους Φιλιππαίους, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, θα γίνει στις κατασκηνώσεις Κουρούνας στους Φιλιππαίους Γρεβενών, έχοντας ήδη “περάσει” τα προηγούμενα χρόνια από τον Πάρνωνα, την Εύβοια και τις Θερμοπύλες.

Τη διοργάνωση της φετινής πανελλήνιας εξόρμησης ανέλαβε ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Στις 31 Ιουλίου, τελευταία ημέρα της εξόρμησης, θα πραγματοποιηθεί “αστροβραδιά” για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

Στη διάρκειά της, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν τις ομορφιές του καλοκαιρινού ουρανού μέσα από τηλεσκόπια και κιάλια των ερασιτεχνών αστρονόμων και να γνωρίσουν τους αστερισμούς μέσω της Ουρανογραφίας. Πριν την αστροβραδιά, διάλεξη με θέμα το Αστεροσκοπείο στον Όρλιακα θα δώσει ο αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου.