Ένα Ψάρι που το λέγανε… “Αθηναϊκό”!

Όλοι μας την περίοδο των γιορτών ψάχνουμε συνταγές κυριώς για κρέας ή πουλερικά ή κυνήγι. Μαγειρεύουμε και τρώμε, λοιπόν, αρκετές φορές τη βδομάδα κρέας. Κάποια στιγμή, επιβάλλεται για λόγους υγείας και σωστής διατροφής, να κάνουμε ένα διάλειμμα από την κρεατοφαγία, και ας είμαστε ακόμα στη μέση της εορταστικής περιόδου. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα παιδιά και στη διατροφή τους, πρέπει να εντάσσουμε σε εβδομαδιαία βάση το ψάρι, που είναι ανεκτίμητης θρεπτικής αξίας. Παρακάτω, θα βρείτε μια ωραιότατη συνταγή με πρωταγωνιστή το ψάρι και με τα λαχανικά να το συνοδεύουν.

Συστατικά

1 κιλό ψάρι φιλέτο ( μπακαλιάρο, σφυρίδα κ.λπ.)

1 λίτρο νερό

1 κουτ. σούπας άσπρο κρασί

1 καρότο

3 μέτριες πατάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

μερικά κλωνάρια μαϊντανό

1 κλωνάρι θυμάρι

1/4 φύλλου δάφνης

μερικούς κόκκους πιπέρι

1 βάζο μαγιονέζα (βιολογική)

2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα (Savora)

Για το γαρνίρισμα: καρότα, μπρόκολα, λεμόνι και άλλα λαχανικά εποχής

Εκτέλεση

Ρίχνετε το νερό στη χύτρα, πρσθέτετε όλα τα μυρωδικά εκτός από τους κόκκους πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά σε ανοιχτή χύτρα. Μετά προσθέτετε  τους κόκκους πιπέρι και βράζετε για άλλα 10 λεπτά.

Κόβετε το ψάρι σε κύβους και τους βάζετε στο καλάθι της χύτρας. Σουρώνετε το ζωμὀ και τον ξαναρίχνετε στη χύτρα. Μόλις βράσει τοτποθετείτε το καλαθάκι, έτσι ώστε να είναι σκεπασμένο το ψάρι με ζωμό, και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά στη θέση “κανονικό μαγείρεμα”. Στραγγίζετετο ψάρι με το καλαθάκι και το μοιράζετε σε 4 πιάτα. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και τη ρίχνετε πάνω στο ψάρι. Γαρνίρετε το πιάτο με βρασμένα καρότα, φέτες αυγού, μαϊντανό και κάπαρη.

Tip: Μπορείτε να βράσετε το ψάρι ολόκληρο, να το καθαρίσετε από τα κόκαλα και να ανακατέψετε τα κομμάτια με τη μαγιονέζα. Από το ζωμὀ, μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη σούπα!

Διατροφική αξία:

Τα ψάρια, «κλασική αξία» στη Μεσογειακή διατροφή, βρίσκονται στο μέσο της Μεσογειακής πυραμίδας, συστήνεται δηλαδή να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές.

Του αλμυρού ή του γλυκού νερού, τα ψάρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές καθώς αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών, μαζί με το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το «βαρύ πυροβολικό» του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι τα ω-3 λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά.