Έξω κρύο, παγωνιά…

Φέρε λίγο στο μυαλό σου αυτές τις απείρου κάλλους σκηνές που εκτυλίσσονται κάθε χειμώνα σε γραφεία και μέσα μεταφοράς «Κλείσε το παράθυρο, θα κρυώσουμε», «Με την παγωνιά δεν παθαίνεις τίποτα» κ.λπ. Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, το σώμα μας έχει δικλείδες ασφαλείας απέναντι στο έντονο κρύο. Όπως μας ενημερώνει ο παθολόγος Ηλίας Παπουτσής, εάν λάβουμε κάποια μέτρα, το κρύο δεν πρόκειται να μας κάνει κακό, το αντίθετο μάλιστα, αφού τις κρύες μέρες το σώμα μας προκαλεί αγγειοσύσπαση, ώστε να ελαττώνεται η ροή του αίματος και να υπάρχει μικρότερη απώλεια θερμότητας. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Το κρύο μας τονώνει, σωματικά και ψυχολογικά, αλλά επηρεάζει και το μεταβολισμό μας, αυξάνοντας τις καύσεις μας.
Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις κλιματικές συνθήκες (βλ. τους χειμερινούς κολυμβητές). Γι’ αυτό μη συνηθίζεις το σώμα σου σε υπερβολικά ζεστό ντύσιμο, γιατί έτσι αυτό που πετυχαίνεις είναι να γίνεσαι πιο ευάλωτη στις καιρικές αλλαγές. Επίσης διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής και τότε το κρύο θα σε επηρεάζει πολύ λιγότερο.

Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο βαριά ρούχα φοράς; Λάθος. Μάθε να προφυλάσσεις καλά τα άκρα του σώματος (σκούφος, γάντια, χοντρές κάλτσες), γιατί αν είναι αυτά ζεστά η θερμοκρασία διοχετεύεται σε όλο το σώμα. Επίσης μη φοράς ένα πολύ χοντρό ρούχο όταν κυκλοφορείς έξω. Αντίθετα με τα πολλά λεπτά ρούχα έχεις τη δυνατότητα να αφαιρέσεις κάτι όταν βρεθείς σε περιβάλλον με πολλή ζέστη.

Όχι στις απότομες εναλλαγές. Δηλαδή, πρόσεξε να μη βγεις ξαφνικά στο πολύ κρύο, ενώ μέσα στο σπίτι ήσουν κουλουριασμένη πάνω στο καλοριφέρ. Ή μη λούσεις τα μαλλιά σου μισή ώρα πριν βγεις έξω, καθώς η θερμότητα του κεφαλιού σου είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που επικρατεί έξω και το μόνο που έχεις να κερδίσεις είναι μια ωραιότατη ψύξη.

Βλέπεις τα χείλη σου να σκάνε και την επιδερμίδα του προσώπου σου να αγριεύει όταν έξω έχει παγωνιά; Είναι γεγονός ότι ο κρύος αέρας επηρεάζει τη φυσική προστασία της επιδερμίδας, γι’ αυτό το χειμώνα έχεις όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη μια πολύ καλή ενυδατική κρέμα προσώπου, χειλιών και σώματος.

Πρόσεξε αν υποφέρεις από άσθμα. Σ’ αυτή την περίπτωση το έντονο κρύο επιδεινώνει την κατάσταση. Θα σε βοηθήσει εάν εισπνέεις από τη μύτη, για να θερμαίνετε ο αέρας πριν φτάσει στους πνεύμονες.