Αρχική InfoMommy Νέα Έργα του Γ. Σκαρίμπα από τον Δ. Τσακνή στο Μέγαρο (16/1)

Έργα του Γ. Σκαρίμπα από τον Δ. Τσακνή στο Μέγαρο (16/1)

Μελοποιημένα ποιήματα του πρωτοπόρου Χαλκιδαίου ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) θα παρουσιάσει ο Διονύσης Τσακνής στις 16 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.

Στη μουσικο-θεατρική παράσταση με τίτλο «Εαυτούληδες», όπως άλλωστε ονομάζεται η συλλογή του Δ.Τσακνή με δώδεκα ποιήματά του Σκαρίμπα, συμμετέχουν ο ερμηνευτής Γιώργος Μεράντζας, ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (στο ρόλο του Γιάννη Σκαρίμπα σε κείμενα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσακνής), οι χορωδοί (ηθοποιοι-τραγουδιστές) Αποστόλης, Γιώργος και Ειρήνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Ελένη Ουζουνίδου και Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, οι μουσικοί Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρες) και Θωμάς Κωνσταντίνου (τσουμπούς, τζουράς, λαγούτο) όπως και μέλη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).

Το έργο του πρωτοπόρου Χαλκιδαίου ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Η απροσδόκητη, ανατρεπτική και εντελώς προσωπική ποίησή του, αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950).

Η παράσταση χωρισμένη σε δύο μέρη, διανθίζεται και από μελοποιήσεις στίχων των Τάσου Λειβαδίτη, Κώστα Τριπολίτη και Μάνου Ελευθερίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα (στις 6μμ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα προηγηθεί Συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» με τη συμμετοχή των Κατερίνας Κωστίου (Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών), Σάββα Παύλου (συγγραφέα), Δημήτρη Κοσμόπουλου (ποιητή, δοκιμιογράφου), Γιώργου Παγανού (δοκιμιογράφου, κριτικού) και Συμεών Σταμπουλού (φιλολόγου, νεοελληνιστή).

Στην παράσταση στο Μέγαρο ακούγονται τα τραγούδια «Εαυτούληδες», «Τρελός», «Τα ρομπότ», «Ο Σταθμάρχης», «Ο Καμπούρης», «Το εισιτήριο», «Το πορτραίτο της Ελίζε Μαίηλυ», «Το πλοίο (Ο τιτανικός)», «Το φιδάκι», «Χορός Συρτός», «Το βαλς χωρίς ντάμα» όπως και το «Ουλαλούμ» (που ο Τσακνής είχε μελοποιήσει νωρίτερα για τις ανάγκες του δίσκου του «Τι γυρεύεις στον ύπνο μου, πατέρα» του 2007).

ΕΑΥΤΟΥΛΗΔΕΣ

Μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή, βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Σκαρίμπα
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Στο ρόλο του Γιάννη Σκαρίμπα ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Τραγουδούν: Δ. Τσακνής, Γ. Μεράντζας
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Εισιτήρια (7,5-35€), αγορά online στο: https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=410&showid=678#678
Το SITE του βιβλίου και του CD (με αποσπάσματα των τραγουδιών): http://www.nefeli-books.com/SkaribasTsaknis


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.