Αρχική InfoTeens Υγεία Έρευνα του ΟΗΕ: το σχολείο δεν προετοιμάζει τα παιδιά να βρουν δουλειά

Έρευνα του ΟΗΕ: το σχολείο δεν προετοιμάζει τα παιδιά να βρουν δουλειά

Η έρευνα του ΟΗΕ είναι σαφής και ενδεικτική. Αποκαλύπτει λοιπόν ότι οι νέοι όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να ενταχθούν στην πραγματική ζωή, θεωρώντας ότι το σχολείο δεν τους προετοιμάζει σωστά για να βρουν δουλειά.

Η έκθεση με τον τίτλο World Youth Report λαμβάνει υπόψη μαρτυρίες μέσω Διαδικτύου περίπου χιλίων νέων ηλικίας 15 ως 30 ετών και υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση επιδείνωσε την ανεργία στους νέους, οι οποίοι προφανώς είναι τα πρώτα θύματά της.

«Η εμπειρία δείχνει πως τα προγράμματα λιτότητας μπορεί να επιδεινώσουν την ανεργία», επισημαίνει η έκθεση. «Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι νέοι είναι συχνά οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται και οι πρώτοι που απολύονται», προσθέτει.

Η ανεργία στους νέους έφθασε λόγω της κρίσης στο 12,6% το 2010 (έναντι 4,8% των ενηλίκων). Οι νέοι πιστεύουν ότι για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνεται η ποιότητα της μόρφωσης που λαμβάνουν και το κατά πόσο αντιστοιχεί με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Επίσης κάνουν λόγο για μια «πολύ θεωρητική εκπαίδευση».

«Η γενιά μας, εξηγεί η 24χρονη Αμαντού από τη Σενεγάλη, είναι η πιο μορφωμένη, αλλά υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στην εκπαίδευση που προσφέρεται και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», τονίζει.

Η έκθεση επικρίνει τις επισφαλείς συνθήκες της πρώτης εργασίας των νέων: συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας, χαμηλοί μισθοί, αργή προαγωγή.

«Οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιες δυσκολίες διότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για δουλειά και χειρότερες συνθήκες», τονίσει η Λόντι από την Καμπότζη, 25 ετών.

Οι νέοι που ερωτήθηκαν κατήγγειλαν την έλλειψη δημοσίων επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της κατάστασής τους, αλλά θεωρούν τις τεχνολογίες της πληροφορικής, τις θέσεις εργασίας κοινωνικού χαρακτήρα και την πράσινη οικονομία, τους τομείς στους οποίους μπορούν να διαπρέψουν. «Οι νέοι είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σε θέματα όπως οι κλιματικές αλλαγές και οι κοινωνικές ανισότητες», εξηγεί ένας 23χρονος Ιταλός.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.