Έτοιμο το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του μηνιγγιτιδόκκοκου Β

Η εταιρεία Novartis είναι εκείνη που θα διαθέτει στην ελληνική αγορά -κατόπιν έγκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές- το Bexsero®, το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του μηνιγγιτιδόκκοκου Β, της συχνότερης αιτίας εμφάνισης βακτηριακής μηνιγγίτιδας,  μίας απειλητικής για τη ζωή νόσο.

Το εμβόλιο, του οποίου η κυκλοφορία θα χαρίσει ανακούφιση σε εκατομμύρια γονείς, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγησή του σε άτομα από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Η  Novartis δεσμεύεται να διαθέσει το Bexsero® στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

«Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών», δήλωσε ο Steve Dayman, ιδρυτής της εταιρείας κατά της μηνιγγίτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας μετά την απώλεια του γιου του από τη νόσο.  «Το εμβόλιο», πρόσθεσε, «μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και να μη ξαναζήσουν άλλοι γονείς την ίδια τραγωδία. Το εμβόλιο πρέπει να διατεθεί άμεσα στην αγορά και να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Η παραμικρή καθυστέρηση σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών.»

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς εμφανίζεται

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β (MenB) είναι βακτηριακή λοίμωξη. Ένας από τους λόγους για τους οποίους προκαλεί φόβο και έντονη ανησυχία είναι ότι προσβάλλει υγιή άτομα ταχύτατα και χωρίς προειδοποίηση. Τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά λανθασμένη διάγνωση στα πρώιμα στάδια της νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί απλά δεν προλαβαίνουν να χορηγήσουν θεραπεία στους ασθενείς ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες της νόσου. Περίπου ένα στα δέκα άτομα, που προσβάλλονται από τη νόσο θα καταλήξει παρά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Επίσης, ένας στους πέντε ανθρώπους που θα επιβιώσει της νόσου μπορεί να εμφανίσει πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλική βλάβη, δυσλειτουργία της ακοής και ακρωτηριασμός των άκρων. Επομένως, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι η καλύτερη άμυνα κατά της επιθετικής αυτής νόσου.

«Το όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς μηνιγγίτιδα και προτεραιότητά μας η συνεργασία με τους αρμοδίους στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η ευρεία και έγκαιρη πρόσβαση στον εμβολιασμό.», δήλωσε ο Andrin Oswald, Division Head, Novartis Vaccines and Diagnostics.

Το εμβόλιο

To Bexsero® αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, χρησιμοποιώντας μία βραβευμένη προσέγγιση, reverse vaccinology – που περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση  του γενετικού γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β.
Το προφίλ ασφάλειας και η ανοσογονικότητά του έχουν θεμελιωθεί μέσω εκτενών προγραμμάτων κλινικών μελετών που αφορούν νήπια, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Ξεκινώντας από την ηλικία των δύο μηνών, το Bexsero® μπορεί να ενταχθεί στα Εθνικά προγράμματα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.