Αρχική Νέα Έχετε δει πώς γίνεται η συντήρηση των Καρυάτιδων;

Έχετε δει πώς γίνεται η συντήρηση των Καρυάτιδων;

Το Μουσείο της Ακρόπολης από την πρώτη στιγμή που εγκαινιάστηκε, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον καθαρισμό από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με χρήση τεχνολογίας λέιζερ, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων, τη στερέωση των επισφαλών περιοχών του μαρμάρου, τη δομική αποκατάσταση και την τεκμηρίωση της διατήρησης των γλυπτών. Επιθυμώντας μάλιστα να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης, επέλεξε να μην απομακρύνει τις Καρυάτιδες από τις αίθουσες του, οπότε με αυτό τον τρόπο δεν θα υπέβάλε τα γλυπτά στην περιπέτεια μιας επιπλέον μεταφορά.

Η διαδικασία συντήρησης των Καρυάτιδων καταγράφηκε σε βίντεο, χαρίζοντας στον θεατή μια ουσιαστική και σημειολογική σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η νεοελληνική τεχνολογία σε αγαστή σύμπραξη μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.Στο απόπασμα που ακολουθεί, έχετε τη δυνατότητα να δείτε πώς έγινε η συντήρηση της Καρυάτιδας Α, η οποία έφερε ένα παχύ στρώμα αιθάλης από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που απομακρύνθηκαν από το πεντελικό μάρμαρο με το πρωτότυπο σύστημα λέιζερ, που σχεδιάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ της Κρήτης.

Η όλη εικόνα μάλιστα του σημείου όπου εκτίθενται οι Καρυάτιδες θυμίζει ένα πολύ εξελιγμένο χειρουργείο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.