Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών, το οποίο έχω καταφέρει έως και σήμερα να θηλάζω. Οι προσπάθειές μου να κόψω το θηλασμό μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα μπορούσα να ακολουθήσω για τον ομαλό απογαλακτισμό της;

Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών, το οποίο έχω καταφέρει έως και σήμερα να θηλάζω. Οι προσπάθειές μου να κόψω το θηλασμό μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα μπορούσα να ακολουθήσω για τον ομαλό απογαλακτισμό της;

Απαντά η Χρυσή Παπαζαφειράτου νεογνολόγος – παιδίατρος

Tα βρέφη που πίνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στο διάστημα μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών και δεν ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν στερεά τροφή, από τη στιγμή που αρχίζουν να απογαλακτίζονται, μπορεί αργότερα να παρουσιάσουν δυσκολίες όσον αφορά το φαγητό. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο απογαλακτισμός πρέπει να αρχίσει σε κάποια περίοδο κατά την οποία το μωρό σας είναι υγιές και χαρούμενο. Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο ή εκνευρισμένο, π.χ. λόγω οδοντοφυΐας, ο απογαλακτισμός θα πρέπει να αναβληθεί. Εάν το παιδί σας κλαίει συχνά ή αποστρέφει το πρόσωπο όταν του προσφέρετε τροφή, αυτό πιθανόν να δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο. Δεν πρέπει ποτέ να απογαλακτίσετε το παιδί σας πρόωρα ή βεβιασμένα. Περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες και ξαναδοκιμάστε.
Ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε φυσικά και αργά τον απογαλακτισμό, είναι να μην προσφέρετε πια από μόνη σας το στήθος στο μωρό σας, αλλά να περιμένετε μέχρι εκείνο να σας το ζητήσει. Όταν βέβαια εκείνο το επιθυμεί, τότε σεβαστείτε το και αφήστε το να θηλάσει. Θα δείτε ότι με τον καιρό το μωρό σας θα έχει όλο και λιγότερο την ανάγκη αυτή. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο απογαλακτισμός γίνεται τόσο σταδιακά, που πολλές μητέρες, εκ των υστέρων, δεν μπορούν να καθορίσουν ακριβώς τη χρονική στιγμή πού σταμάτησαν να θηλάζουν. Σημαντικό είναι, κατά την περίοδο του απογαλακτισμού να διατηρείτε συνειδητά αμείωτη την σωματική επαφή με το μωρό σας, ώστε να μην του δημιουργούνται συναισθηματικά κενά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.