Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Έχω μια κόρη 4.5 ετών, μοναχοπαίδι, η οποία είναι υπερευαίσθητη

Έχω μια κόρη 4.5 ετών, μοναχοπαίδι, η οποία είναι υπερευαίσθητη

Έχω μια κόρη 4.5 ετών, μοναχοπαίδι, η οποία είναι υπερευαίσθητη. Ενώ είναι γενικά κοινωνική και επιζητά την παρέα άλλων παιδιών, στο προνήπιο που πάει παραπονιέται ότι κάποιο κοριτσάκι της κάνει "ψυχολογικό πόλεμο", της λέει ότι δεν την έχει φίλη, δεν την αγαπάει κι ότι έχει κάποιο άλλο κοριτσάκι για φίλη. Η κόρη μου στεναχωριέται και κλαίει κι ενώ της έχουμε μιλήσει γι'αυτό συνεχίζει να μου λέει ότι γίνεται το ίδιο πράγμα(πέρυσι συνέβαινε το ίδιο με άλλο παιδάκι). Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω, να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή της ώστε να μην "τσιμπάει" στα σχόλια των άλλων και να στεναχωριέται; Εκείνη μου είπε πως δεν θέλει να στεναχωρεί τη φίλη της(το κοριτσάκι που της κάνει τον "πόλεμο") και να την κάνει να κλαίει. Τι μπορώ να κάνω; (Λέτε να είναι κληρονομικό; Έχω τον ίδιο χαρακτήρα αλλά δεν θέλω να φτάσει στην ηλικία μου για να μπορέσει να το ξεπεράσει!!!!!!!!!)

Σας ευχαριστώ

Απάντηση
Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο info-kids.

Για να μπορέσω να σας απαντήσω θα χρειαστεί να σας κάνω έστω και νοερά κάποιες ερωτήσεις! Τι εννοείται όταν λέτε «υπερευαίσθητη»; Συγκριτικά με τι είναι «υπερευαίσθητη»; Και σας «ρωτώ» γιατί, αυτή η «ταμπέλα» ίσως να είναι το κλειδί, στο θέμα που αντιμετωπίζεται.

Θα μιλήσω λίγο γενικά… Αν βάζω στο παιδί μια οποιαδήποτε ταμπέλα (στη συγκεκριμένη περίπτωση «υπερευαίσθητη») μήπως του φέρομαι με ένα συγκεκριμένο τρόπο και του στερώ (άθελα μου)τις ευκαιρίες να εκπληρώσει τον εαυτό του;
Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εξ΄αιτίας αυτής ταμπέλας ίσως να μην το αντιμετωπίζω ισότιμα (αφού είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά) και έτσι του περιορίζω τη δυνατότητα να διαχειριστεί κάποια θέματα. Υποθέτω λοιπόν ότι όταν ένας γονιός λέει ότι «το παιδί μου είναι υπερευαίσθητο» ταυτόχρονα το «προστατεύει» από κάποια πράγματα για να μην «πληγωθεί». Όμως είναι σαν να στερώ με αυτό τον τρόπο στο παιδί εμπειρίες και καταστάσεις είναι σαν να του στερώ το μέσο για να βρει αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση σημαίνει –μεταξύ όλων των άλλων – να δω τον εαυτό μου να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσω εγώ και όχι να την δώσουν οι άλλοι για μένα. Και όταν το κάνω αυτό τότε θα αποκτήσω αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα γράφετε ότι, … «στεναχωριέται και κλαίει» και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το θέμα είναι ότι εσείς πρέπει να της διδάξετε εκείνους τους τρόπους που θα τη βοηθήσουν να διαχειριστεί θέματα άγνωστα σε εκείνη (π.χ απόρριψη, σύγκρουση κ.ο.κ) αλλά γνωστά σε εμάς τους ενηλίκους που έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά πολλές φορές.

Μιλήστε της λοιπόν για το πώς αντιμετωπίζεται εσείς παρόμοια θέματα. Τι έχετε κερδίσει και τι έχετε χάσει από αυτό. Ενισχύστε της εμπιστοσύνη στον εαυτό της με το να της δίνετε αφειδώς «μπράβο» και «μου αρέσει όταν προσπαθείς». Αφήστε την να προσπαθεί να δώσει τις δικές της λύσεις πριν δώσετε εσείς τα «φώτα σας». Ακόμα και ένα παιδί 4.5 χρονών μπορεί να δώσει λύσεις σε απλά προβλήματα. Ρωτήστε την γνώμη της συχνά για πράγματα που την αφορούν. Οι απλές ερωτήσεις που απευθύνουμε στα παιδιά του τύπου: «Τι θέλεις να φορέσεις αύριο;», «Τι φαγητό λες να φτιάξουμε την Κυριακή;» κ.ο.κ τους δίνουν από πολύ νωρίς το μήνυμα ότι τα περιλαμβάνουμε σε αποφάσεις και σεβόμαστε την άποψη τους. Επαινέστε την όσο πιο συχνά μπορείτε. Είπατε ότι μοιάζετε σαν χαρακτήρες και ότι εσείς αλλάξατε. Πείτε της τον τρόπο που αλλάξατε. Αλλά πάνω από όλα …δεχθείτε την όπως είναι.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ερώτημα σας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.