Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ίσως οι μέδουσες να είναι το αρχαιότερο είδος ζωής στον πλανήτη

Ίσως οι μέδουσες να είναι το αρχαιότερο είδος ζωής στον πλανήτη

Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πρώτοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου, από τους οποίους κατάγονται και οι άνθρωποι, ήταν οι σπόγγοι. Οι εξελικτικοί βιολόγοι μένουν όμως έκπληκτοι από τα αποτελέσματα των τελευταίων γενετικών αναλύσεων, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η πρωτιά ανήκει στα κτενοφόρα, ζελατινώδη ζώα που μοιάζουν με μέδουσες.

To δέντρο της ζωής στη Γη, όπως το σχεδιάζουν οι εξελικτικοί βιολόγοι, χωρίζει το βασίλειο των ζώων (Animalia) σε 35 ομάδες ή «φύλα». Το αρχαιότερο από τα φύλα αυτά πιστεύεται ότι είναι οι σπόγγοι (porifera), ζώα χωρίς νευρικό σύστημα που φιλτράρουν μικροσωματίδια τροφής από το νερό.

Το φύλο των κτενοφόρων (ctenophora) τοποθετείται συνήθως πιο ψηλά στο εξελικτικό δέντρο, θεωρείται δηλαδή μεταγενέστερο. Είναι εξάλλου μια λογική θέση, αφού τα κτενοφόρα είναι πιο περίπλοκα από τους σπόγγους.

Τα θαλάσσια ζώα αυτά, που μοιάζουν συνήθως με διαφανείς, παλλόμενους σάκους, διαθέτουν ένα υποτυπώδες νευρικό σύστημα και κολυμπούν κουνώντας τα ιριδίζοντα μαστίγιά τους. Τα περισσότερα είναι σαρκοφάγα και συλλαμβάνουν τη λεία τους με κολλώδη πλοκάμια, τα οποία όμως δεν είναι δηλητηριώδη όπως οι μέδουσες.

Πόσο πιθανό όμως είναι να εμφανίστηκαν τόσο νωρίς στην εξέλιξη σύνθετες δομές όπως το νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα πρώτα κτενοφόρα δεν έμοιαζαν απαραίτητα με τα σημερινά και ίσως ήταν απλούστερα από ό,τι φανταζόμαστε. Υποψιάζονται εξάλλου ότι και οι σπόγγοι ήταν κάποτε πιο περίπλοκοι από ό,τι σήμερα.

Υπάρχουν ωστόσο και επιφυλάξεις . Η θέση του φύλου των κτενοφόρων στο εξελικτικό δέντρο υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό μεταλλάξεων που έχουν εμφανίσει τα ζώα αυτής της ομάδα στην πορεία του εξελικτικού χρόνου. Ορισμένοι όμως επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο ρυθμός εμφάνισης μεταλλάξεων στα κτενοφόρα είναι υψηλότερος από ό,τι σε άλλα φύλα, μια διαφοροποίηση που θα έκανε τα ζώα αυτά να φαίνονται πιο αρχαία από ό,τι πραγματικά είναι.

Στις υποψίες αυτές συνηγορεί εξάλλου μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ludwig Maximillian στο Μόναχο σχεδίασαν ένα εξελικτικό δέντρο βασισμένοι στην ανάλυση των πρωτεϊνών των ριβοσωμάτων.

Στο δικό τους δέντρο, οι σπόγγοι παραμένουν το χαμηλότερο, δηλαδή αρχαιότερο, παρακλάδι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.