Αρχική InfoTeens Υγεία "Αθώο" για το σεξ το εμβόλιο του HPV

"Αθώο" για το σεξ το εμβόλιο του HPV

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές της νόσου, έχει κατά καιρούς αποτελέσει αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ γονέων και επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με το εάν «ενθαρρύνει» την αυξημένη ή πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα των έφηβων κοριτσιών που το έχουν κάνει.

Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μια αμερικανική, που καθησυχάζουν όσους ανησυχούν ότι το εμβόλιο ωθεί έμμεσα τις νεανίδες να έχουν πιο απερίσκεπτη συμπεριφορά, επειδή λανθασμένα θεωρούν τον εαυτό τους προστατευμένο από διάφορες σεξουαλικές μολύνσεις ή και από εγκυμοσύνη. Η πρώτη, μελέτησε 1.052 κορίτσια στη Βρετανία με μέση ηλικία 17 ετών, από τα οποία μερικά είχαν κάνει το εμβόλιο και τα υπόλοιπα όχι. Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα των εμβολιασμένων κοριτσιών δεν ήταν πιο ενεργή σεξουαλικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των κοριτσιών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα εμβολιασμένα κορίτσια ήταν εξίσου πιθανό με τα μη εμβολιασμένα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής, ενώ δεν είχαν αυξήσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους μετά τον εμβολιασμό.Η δεύτερη μελέτη εστιάστηκε σε κορίτσια που είχαν κάνει το ένα από τα δύο εμβόλια κατά του ιού HPV, το Gardasil. Οι ερευνητές, που μελέτησαν περίπου 1.400 κορίτσια στην Αμερική, από τα οποία τα 493 είχαν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα, καθώς δεν διαπίστωσαν κάποια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό (η μέση ηλικία των κοριτσιών ήταν 14,5 ετών). Το ποσοστό των εφήβων που διαγνώστηκαν με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή είχαν μείνει έγκυες ήταν μικρότερο από 1% και ήταν το ίδιο στις δύο ομάδες, τόσο στα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί, όσο και σε αυτά που δεν είχαν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.