- InfoKids - https://www.infokids.gr -

Ανακαινίζοντας το Παιδικό Δωμάτιο

Άνοιξη, καιρός για ανανέωση. Παντού, μέσα και έξω. Κι επειδή, η ομορφιά της φύσης αυτή την εποχή μάς καλεί να ομορφύνουμε και το σπίτι μας, εμείς θα καταπιαστούμε πρώτα απ’ όλα με το δωμάτιο του παιδιού.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Χρώματα, από φυσικές πρώτες ύλες. Έπιπλα, χωρίς συνθετικές κόλλες. Υφάσματα από οικολογικές ίνες… Γνωρίζουμε πως το παιδικό δωμάτιο οφείλει να είναι ένας χώρος απαλλαγμένος από οποιοδήποτε αλλεργιογόνο, τοξικό ή άλλο «ύποπτο» υλικό.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά υλικά κατηγορήθηκαν για απελευθέρωση επικίνδυνων, αλλεργιογόνων ή τοξικών ενώσεων στα χρώματα, τις κόλλες και τα υλικά των επίπλων, αλλά και τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στο οικιακό περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής αγοράς, που ειδικεύεται σε προϊόντα, χρώματα, έπιπλα και υφάσματα, με προδιαγραφές «φιλικές» προς το χρήστη και – κατ’ επέκταση- προς το περιβάλλον.

Ιστορίες με χρώματα
«Τι χρώμα να διαλέξουμε για το δωμάτιο του παιδιού; Όχι ροζ, είναι λίγο ξεπερασμένο. Ας του δώσουμε ένταση με έναν τοίχο σε έντονο φούξια.» Λόγια καθημερινά, λόγια προσφιλή, γιατί λίγο πολύ όλοι τα έχουμε σκεφτεί και συζητήσει. Πόσο, όμως, ασφαλή μπορεί να είναι τα χρώματα στο παιδικό δωμάτιο; Αν ρωτήσεις έναν χρωματοπώλη ποιον τύπο χρωμάτων μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο παιδικό δωμάτιο, θα σου προτείνει τα λεγόμενα οικολογικά, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές αναγνωρισμένων φορέων πιστοποίησης και δεν περιέχουν συγκεκριμένες επικίνδυνες ή τοξικές ενώσεις. Θα τα ξεχωρίσεις από το σήμα του φορέα πιστοποίησης (π.χ. Eco-Label), που φέρουν στη συσκευασία τους.
Στην αγορά πλέον έχεις και μια ακόμη εναλλακτική επιλογή: τα φυσικά χρώματα, τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά από φυσικές ουσίες (ρητίνες και έλαια, φυτικά κεριά, μαστίχες, αιθέρια έλαια, φυτικές και ορυκτές χρωστικές, άργιλοι, καζεΐνη γάλακτος, κερί μέλισσας). Τα φυσικά χρώματα δεν απελευθερώνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις, δεν περιέχουν χλωριωμένους υδρογονάνθρακες ή άλλες τοξικές ουσίες, δεν απελευθερώνουν ούτε μετά το στέγνωμά τους επιβλαβή αέρια και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά τη χρήση τους. Η παραγωγή τους ακολουθεί τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης. Που σημαίνει ότι παρασκευάζονται μόνο από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους και ότι τα υπολείμματα που μένουν από την παραγωγή ή κατά τη χρήση τους μπορεί να κομποστοποιηθούν και να μετατραπούν σε υλικό για τη βελτίωση του εδάφους.

Τι όμορφα έπιπλα!
Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των παιδικών επίπλων παρασκευάζεται από υλικά ακίνδυνα για την υγεία. Κατασκευάζονται από συμπαγή ξυλεία (από δάση αειφορικής διαχείρισης), συνδέονται με κόλλες από καζεϊνη γάλακτος και βάφονται αποκλειστικά με φυσικά χρώματα. Στις εταιρείες με οικολογικά έπιπλα (π.χ. www.onlygreen.gr) κάθε έπιπλο συνοδεύεται από αναλυτική περιγραφή της σύνθεσης των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Για παράδειγμα: Συμπαγής ξυλεία από τα προστατευμένα και ελεγχόμενα δάση Σαμαρίνας και Κρανιάς, που τελούν υπό την αειφορική διαχείριση και εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Νομού Γρεβενών, κόλλες από καζεϊνη γάλακτος και φυσικά κεριά και χρώματα.

Η προίκα του μωρού
Σωστά κάνατε και επιλέξατε από το σούπερ μάρκετ όλα τα απορρυπαντικά ήπιας ή «οικολογική» σύνθεσης για το πλύσιμο των λευκών ειδών: σεντονάκια, ρουχαλάκια και κουβερτούλες που θα αγγίξουν το κορμάκι του μωρού σου. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται να επιλέξετε και τα σωστά υφάσματα. Δηλαδή, να έχετε σιγουρευτεί ότι οι ίνες τους δεν μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να εκθέσουν το δέρμα του μωρού σε ύποπτες ενώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν και σειρές σχεδιασμένες εξ ολοκλήρου με οικολογικό προσανατολισμό, όπως οικολογικές σειρές με σεντόνια, κουβερτάκια, προστατευτικά κούνιας και παπλώματα, για παράδειγμα οι σειρές της Disney, η οποία έχει υφανθεί από φυσικές έγχρωμες ίνες βαμβακιού.