Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Αναπνοή και πνεύμονες

Αναπνοή και πνεύμονες

Δεν σταματάς ποτέ να αναπνέεις, ακόμα και όταν κοιμάσαι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Ένας δυνατός μυς που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες, το διάφραγμα, βοηθά τη λειτουργία της αναπνοής. Κατά την εισπνοή το διάφραγμα συστέλλεται προς τα κάτω και ο θώρακας ανοίγει για να δεχθεί το οξυγόνο. Έπειτα το διάφραγμα κινείται προς τα πάνω για να μπορέσεις να εκπνεύσεις.

Πώς λειτουργούν οι πνεύμονες
Ο αέρας εισέρχεται σε κάθε πνεύμονα μέσα από έναν σωλήνα που λέγεται βρόγχος. Ο βρόγχος διακλαδίζεται σε μικρότερους σωλήνες, που καταλήγουν σε μικροσκοπικούς ελαστικούς σάκους, τις κυψελίδες.
Το οξυγόνο περνά μέσα από αυτές στο αίμα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει μέσα από αυτές στους πνεύμονες.

Γνωρίζεις ότι...
Η εισπνοή γίνεται μέσα από την τραχεία. Μπορείς να νιώσεις τον θώρακά σου να ανεβαίνει καθώς οι πνεύμονές σου γεμίζουν με αέρα.

Όταν εκπνέεις, νιώθεις το θώρακά σου να κατεβαίνει. Αν οι πνεύμονες σου ήταν άδειοι θα κατέρρεαν. Όταν φουσκώνεις ένα μπαλόνι ή φυσάς ένα κερί για να σβήσει, εκπνέεις διοξειδίο του άνθρακα, ένα αέριο άχρηστο για το σώμα σου.

Όταν κοιμάσαι η αναπνοή και ο σφυγμός σου επιβραδύνονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 10 λεπτά αφότου αποκοιμηθείς. Αντίθετα όταν ασκείσαι η αναπνοή σου επταχύνεται. Το πρόσθετο οξυγόνο που εισπνέεις απορροφάται από το αίμα και κυκλοφορεί γρήγορα σε όλο το σώμα σου.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις μέσα στο νερό και αυτό γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο. Για αυτό τον λόγο οι δύτες χρησιμοποιούν φιάλες οξυγόνου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.