Αρχική InfoMommy Υγεία Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη μετάδοση του AIDS στη χώρα μας

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη μετάδοση του AIDS στη χώρα μας

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ. Το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.

Πρόκειται για την πιο φονική ασθένεια στον κόσμο, που έχει κοστίσει τη ζωή 25 εκατομμύρια ανθρώπων από το 1981, όταν πρωτοανακαλύφθηκε.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι αυτό εναπόκεινται σε εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και 1,7 εκατομμύριο έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, οι αριθμοί προκαλούν σοκ, καθώς φέτος παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών κατά 46,4%, με την έξαρση αυτή να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική. Κυρίαρχος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονομική κρίση, αφού οι χρήστες αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας, με αποτέλεσμα να κάνουν κοινή χρήση συρίγγων, αλλά και να έχουν αυξήσει την ενδοφλέβια χρήση νοθευμένων ή νέων, φθηνότερων ουσιών.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την ανησυχία του, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Για την αναχαίτιση της επιδημίας, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Marc Sprenger συστήνει εντατικοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής συρίγγων και βελονών στους χρήστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, για να αναχαιτιστεί η επιδημία θα πρέπει να διανέμονται ετησίως 150-200 σύριγγες ανά χρήστη. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Sprenger, «αν δεν επιτευχθεί κλιμάκωση του προγράμματος, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση του HIV μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών στην Αθήνα να επιταχυνθεί, καταλήγοντας σε υψηλή συχνότητα του AIDS».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κρεμαστινού, η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κ. Μένη Μαλλιώρη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Πάνος Ευσταθίου, και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης», στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1.400 χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.