Αρχική InfoMommy Υγεία Ανησυχητική η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού

Ανησυχητική η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού

Αλματώδη αύξηση στον καρκίνο του μαστού αναμένουν οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ποσοστό αύξησης το 2020 θα φτάσει το 50% σε σχέση με τα κρούσματα της νόσου το 2000.

Τα δυσοίωνα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Κέντρα Παθήσεων του Μαστού.
«Δυστυχώς ο καρκίνος του Μαστού τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει το κορυφαίο δημόσιο πρόβλημα υγείας και η συχνότητα του θα αυξηθεί δυσανάλογα στις χώρες με χαμηλού και μεσαίου οικονομικού επιπέδου λαούς» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας απο το 2000 μέχρι το 2020 αναμένεται ο καρκίνος του μαστού να πλήξει 15.000.000 γυναίκες, δηλαδή 5.000.000 περισσότερες, απ’ όσες είχε χτυπήσει μέχρι το έτος 2000. «Η δυσμενής αυτή αναμενόμενη εξέλιξη θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» ανέφερε η κ. Μουζάκα και πρόσθεσε: «Το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα της πρόληψης είναι ελάχιστο, σε σχέση με το κόστος που θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος σε προχωρημένο στάδιο».

Το αντίδοτο στον τομέα της πρόληψης μέσω της έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού είναι η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, στα οποία οι γυναίκες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να παίρνουν οδηγίες από εξειδικευμένους ιατρούς για την μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου.

Τέτοια Κέντρα Μαστού λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και σε άλλες ηπείρους (Αμερική, Αυστραλία). Η λειτουργία των Κέντρων Μαστού έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γίνεται διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η αντιμετώπιση του να κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις περιπτώσεις τελικού σταδίου και τελικά να σώζονται χιλιάδες γυναίκες.
«Στην Ελλάδα δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μέριμνα για τη δημιουργία και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού στα μεγάλα νοσοκομεία και τις Ιατρικές Σχολές της πατρίδας μας» επισήμανε η κ. Μουζάκα και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία τους, με πολιτειακή μέριμνα παρά την οικονομική κρίση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.