Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Ανθρώπινη παρουσία από τη Νεολιθική Περίοδο, στην Πάρο

Ανθρώπινη παρουσία από τη Νεολιθική Περίοδο, στην Πάρο

Την ανθρώπινη παρουσία στην Πάρο ήδη από τη Νεολιθική Περίοδο αποκαλύπτουν ευρήματα που ήρθαν στο φως και χρονολογούνται από την 5η χιλιετία πΧ, όπως επισήμανε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Δημήτριος Σκιλάρντι, ο οποίος έχει επίσης, την ιδιότητα του διευθυντή των ανασκαφών στις Κουκουναριές.

Τον 13ο προς 12ο αιώνα πΧ κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτόρων κατέφυγαν στη Πάρο, όπου κατέλαβαν την ύψους 73 μέτρων Ακρόπολη στις Κουκουναριές, την οχύρωσαν και την έκαναν κέντρο της δραστηριότητας τους στο νησί. Οι Κουκουναριές υπήρξαν οργανωμένο διοικητικό κέντρο της προϊστορικής εποχής, έως το 1150 πΧ, οπότε και καταστράφηκαν από βίαιη εισβολή και ακολούθως το κέντρο βάρος μετακινήθηκε στην Παροικιά.

Μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα «Προσεγγίσεις στη νησιωτική αρχαιολογία με έμφαση στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου», που διοργάνωσε το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπογράμμισε ότι από τις αρχές του χρόνου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Κουκουναριών, που βρίσκεται σε εξαιρετικά επίκαιρη θέση, στον κόλπο της Νάουσας, δίπλα στη γνωστή παραλία τις Κολυμπήθρες.

Ο κ. Σκιλάρντι σημείωσε ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο μοναδικό στο Αιγαίο λόγω της επαλληλίας αρχαιολογικών φάσεων, καθώς ήταν χωρίς διακοπή σε χρήση 5η χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 2-3 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο κοινοτικό χρηματοδοτικό σχήμα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στις Κουκουναριές έφερε στο φως εκατοντάδες ακέραια ζωγραφιστά αγγεία και πολυτελή αντικείμενα, από χαλκό, στεατίτη, ορεία κρύσταλλο και ελεφαντόδοντο.

Οι Μυκηναίοι ανέπτυξαν την ναυσιπλοΐα και το εμπόριο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νησιού. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι είχαν εμπορικές συναλλαγές με την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.