Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Ανομοιογενείς σχολικές τάξεις για καλύτερες επιδόσεις

Ανομοιογενείς σχολικές τάξεις για καλύτερες επιδόσεις

Τα θετικά αποτελέσματα της ετερογένειας σε μια σχολική τάξη αναδεικνύει μια ιταλική έρευνα που ανατρέπει τη μέχρι τώρα κοινή πεποίθηση ότι οι καλοί μαθητές παρασύρονται από τους τεμπέληδες.

Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του ιδρύματος Τζάνι Ανιέλι, στην Ιταλία, η συνύπαρξη μαθητών με καλές και λιγότερο καλές ή κακές επιδόσεις βοηθάει και τους μεν και τους δε στο να γίνουν καλύτεροι. Θετικό αντίκτυπο στις μαθητικές επιδόσεις, έχει επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η συνύπαρξη στην ίδια τάξη παιδιών από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και διαφορετικών εθνικοτήτων.

Οι Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους, βάσει ενός δείκτη που μετρά τον βαθμό ετερογένειας στο εσωτερικό μιας τάξης σε συνδυασμό με τις επιδόσεις που πέτυχαν οι Ιταλοί μαθητές σε εξετάσεις με κοινά θέματα από τις οποίες καθορίζεται το επίπεδό τους. Από αυτόν τον δείκτη προέκυψε ότι όσο πιο ετερογενής είναι μια τάξη τόσο καλύτερες είναι οι γενικές της επιδόσεις.

Ουσιαστικά η έρευνα υποστηρίζει ότι σε μια τάξη με μαθητές που έχουν μόνο κακές επιδόσεις δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες βελτίωσης, αφού δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός για αριστεία ελλείψει άριστων μαθητών. Αντίστοιχα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε μια τάξη που φοιτούν μόνο αριστούχοι, η κάμψη θα ήταν αναπόφευκτη. Αυτό το αποδίδουν στο φαινόμενο «οροφή», σύμφωνα με το οποίο όταν όλοι οι μαθητές έχουν ένα επίπεδο είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.