Αντικαπνιστική θεατρική δράση στο ΚΘΒΕ

Μία πρωτότυπη θεατρική δράση με τίτλο “Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!” παρουσιάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πριν από την έναρξη κάθε παράστασης, με στόχο να προβάλλει το μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και υλοποιείται με την υποστήριξη της Pfizer Hellas.

Μέσα από την παρουσίαση μιας προσωπικής ιστορίας, το δρώμενο έχει στόχο να ενημερώσει τους θεατές για τη νόσο των καπνιστών (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και να προτρέψει όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η θεατρική δράση «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει», μέσω της αφήγησης, πραγματεύεται τη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθανασίας σε «Αναστασία», μιας γυναίκας που μπορεί να ξαναγεννηθεί, απλά διακόπτοντας το κάπνισμα. Με αφορμή τη διάγνωση της ασθένειας των καπνιστών, η πρωταγωνίστρια, η Αθανασία, ξετυλίγει το κουβάρι της δικής της επιλογής να καπνίζει και μέσα από την τεχνική του φλας μπακ, οι θεατές παρακολουθούν όλες τις συνέπειες και τα στάδια μιας τέτοιας επιλογής. Μετά από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, η Αθανασία βρίσκει τελικά τη δύναμη να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα και να ανακτήσει την ποιότητα ζωής της. Ο θεατής μέσα από την προσέγγιση αυτή, άλλοτε σοβαρή και άλλοτε χιουμοριστική, εισπράττει ένα αίσθημα δύναμης, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου.

Η κοινωνική δράση «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει», που παρουσιάζεται ήδη στις σκηνές του ΚΘΒΕ, ξεκινά τις παραστάσεις και στο Βασιλικό Θέατρο στις 10 Φεβρουαρίου 2012, πριν την έναρξη της παράστασης «Μαντάμ Σουσού».

Συντελεστές
Συγγραφή κειμένου: Αμαλία Κοντογιάννη – Κωνσταντίνα Ματζίρη
Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνα Ματζίρη
Επιμέλεια σκηνικού χώρου-Κοστούμια: Στέλλα Ράπτη
Μουσική: Βασίλης Στεργίου
Δημιουργία βίντεο: Άντα Λιάκου
Οργάνωση Παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Παίζoυν: Μαριάννα Τάντου, Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα, Μαρίζα Τσάρη