Αρχική InfoMommy Υγεία Απαραίτητη η ορμονική θεραπεία στην πρώιμη εμμηνόπαυση

Απαραίτητη η ορμονική θεραπεία στην πρώιμη εμμηνόπαυση

Εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνίες, νευρικότητα είναι κάποια από τα τόσο γνώριμα συμπτώματα στις γυναίκες που βιώνουν την περίοδο της κλιμακτηρίου τους. Οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση και τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μπορούν να αρχίσουν οποιαδήποτε στιγμή από 2 έως 9 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με την κ. Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Ενδοκρινολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, "Το 75% των γυναικών στην Ελλάδα που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έχουν συμπτώματα. Το 40% εξ αυτών έχουν πολύ έντονα συμπτώματα. Τότε, η ορμονική αγωγή κρίνεται απαραίτητη για μερική υποκατάσταση των φυσιολογικών ορμονών που έχει μία γυναίκα. Στόχος είναι να προλάβει την αύξηση του βάρους, τις θρομβώσεις, τα καρδιαγγειακά κ.ά."

"Η εμμηνόπαυση πριν τα 45 και ειδικά πριν τα 40, η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, εμφανίζεται σε 1 στις 100 γυναίκες και χρειάζεται άμεση θεραπεία. Χωρίς θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης η γυναίκα κινδυνεύει από οστεοπόρωση, πρώιμα καρδιαγγειακά επεισόδια. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει πρώιμη ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, ατροφία των μυών, αύξηση κοιλιακού λίπους και ατροφία δέρματος αλλά και συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, αϋπνία, χρόνια κόπωση, νευρικότητα.» Η κα Λαμπρινουδάκη πρόσθεσε ότι «Σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε την αιτία διακοπής της περιόδου αλλά σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό αυτή η κατάσταση είναι παρενέργεια θεραπείας που έχουν κάνει οι γυναίκες λόγω κάποιας νεοπλασματικής νόσου, π.χ. χημειοθεραπεία για καρκίνο. Οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού όσο μια υγιής συνομήλική τους γυναίκα με φυσιολογική περίοδο.»

Ένα άλλο θέμα που σχετίζουν οι επιστήμονες με την εμμηνόπαυση είναι η αύξηση του βάρους στη γυναίκα. Αυτό που αξίζει να γνωρίζει κάθε γυναίκα είναι ότι μετά τα 40 προσλαμβάνει περίπου μισό κιλό κάθε χρόνο και υπολογίζεται ότι μέχρι τα 60 μία γυναίκα έχει πάρει συνολικά 10 κιλά, το οποίο ως επί το πλείστον είναι κοιλιακό.

Η κα Λαμπρινουδάκη σημείωσε ότι «Η παχυσαρκία σήμερα είναι παγκόσμια επιδημία γι’ αυτό και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της αύξησης βάρους στην εμμηνόπαυση αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά σωματικά και ψυχιατρικά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η οστεοαρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου, οι πνευμονοπάθειες, κ.λπ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι στην Ελλάδα 1 στις 3 ενήλικες γυναίκες άνω των 30 ετών είναι παχύσαρκη, ενώ 2 στις 3 γυναίκες είναι υπέρβαρες. Για όλα αυτά και σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όπου μια γυναίκα θα ζήσει πάνω από 1/3 της ζωής της ως εμμηνοπαυσιακή, είναι κρίσιμο να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να προστατεύσουμε τις γυναίκες από την αύξηση βάρους και ως εκ τούτου από τα συνοδά νοσήματα.»

Πώς θα προλάβετε τα συμπτώματα

* Προσπαθήστε τα προηγούμενα χρόνια να αποκτήσετε ένα καλό μυϊκό σύστημα

* Διατηρήστε σωστό σωματικό βάρος

* Αποκτήστε καλές διατροφικές συνήθειες, εισάγοντας στην καθημερινότητά σας μια πλούσια διατροφή σε αντιοξειδωτικές τροφές, οι οποίες καταπολεμούν την εκφύλιση των κυττάρων και τη γήρανση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.