Εxtreme sports και για τα παιδιά

Rafting, climbing, mountain bike και μια σειρά από άλλες, εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες, σχεδιάζονται με προσοχή και απευθύνονται πλέον και στα παιδιά. Γι’ αυτό, μην το σκέφτεστε πολύ, αλλά προγραμματίστε το σωστά. Επικοινωνήστε με κάποια από τις εταιρείες που ειδικεύονται στην οργάνωση αντίστοιχων αθλοπαιδιών και ξεκινήστε, ακόμη και όλοι μαζί. Άριστη ευκαιρία για απόδραση μετά δραστηριοτήτων, που θα «ξυπνήσουν» το σώμα για αρχή και το πνεύμα στη συνέχεια.

Εάν εξακολουθείτε να είστε με την απορία στο βλέμμα για το τι είδους extreme sports μπορούν να εξασκήσουν τα παιδιά, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε μείνει πίσω στην ενημέρωσή σας. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια, οι πλέον κατάλληλοι για να σας εξηγήσουν είναι τα ίδια τα παιδιά, αφού αυτά σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε ενήλικα τι «παίζει» στο δικό τους συναρπαστικό κόσμο των extreme sports. Πάντως, σήμερα, αυτού του τύπου τα σπορ δεν αφορούν δραστηριότητες ακραίες, που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι γίνονται συντονισμένα και υπεύθυνα, κάτω από την επίβλεψη ανθρώπων εκπαιδευμένων. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για δραστηριότητες φουλ στη δράση και την περιπέτεια, που εκτελούνται με ασφάλεια και το συνεχή έλεγχο των υπευθύνων. Κι αν αναρωτιέστε τι επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των παιδιών στα extreme sports, «περισσότερα απ’ όσα νομίζετε», θα σας απαντήσουν οι ειδικοί.

Οφέλη
Τα παιδιά κερδίζουν σημαντικές εμπειρίες ζωής, έρχονται σε στενή επαφή με τη φύση (συνήθως αυτές οι εναλλακτικές δραστηριότητες εκτελούνται σε φυσικό περιβάλλον), παίζουν, βιώνουν ξεγνοιασιά, χαλάρωση, συναναστροφή με συνομηλίκους, νέες γνωριμίες, κοινωνικοποίηση, αυτονόμηση, εκπαιδεύονται, αναπτύσσεται το αίσθημα του αλτρουισμού, η αυτοπεποίθηση, οι δεξιότητες και οι ικανότητες, ενεργοποιείται η φαντασία, ο σεβασμός προς τους άλλους και τη φύση.
Οι ειδικοί σήμερα πιστεύουν ότι τα extreme sports κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των παιδιών σε σχέση με τα κλασικά ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πλέον παγκόσμια μόδα. Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο τρελαίνονται να κάνουν κόλπα με τα mountain bikes ή τα skates και μπορούν μια χαρά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στην κοινή γλώσσα της… αδρεναλίνης. Έπειτα είναι και κάτι άλλο. Η πειθαρχία, η σκληρή συχνά προπόνηση, οι υπακοή στους κανόνες που απαιτούν τα κλασικά αθλήματα δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τα παιδιά. Αντίθετα είναι όλη αυτή η ένταση και η έξαψη που νιώθουν όταν αγωνίζονται να φτάσουν τα όριά τους που τα συναρπάζει και τα μεθά. Κι ακόμη, μέσα από όλη αυτή τη δραστηριοποίηση μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, αφού αναδεικνύονται πτυχές του που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν.

Ασφάλεια
Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν και υλοποιούν τέτοια προγράμματα προσέχουν ώστε να είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών, ενώ ο βασικός τους στόχος είναι τα παιδιά να περάσουν καλά, να ψυχαγωγηθούν, να ξεφύγουν από τα στενά όρια της ζωής στην πόλη και, κυρίως, να μάθουν να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που θα τους υποδείξουν. Μάλιστα, αν και παλαιότερα δεν τα υπολόγιζαν ως άξια να αναφέρονται στο χάρτη με τα αθλήματα, σήμερα πήραν τη θέση που τους αναλογεί και κάποια έχουν αναγνωριστεί ως Ολυμπιακά αθλήματα. Κι αν ήδη σκέφτεστε, ποιος μπορεί να σας καθησυχάσει ενώ τα παιδιά εκτελούν φιγούρες που για σας μοιάζουν με ακροβατικά, ένα θα σας πούμε. Ο σωστός εξοπλισμός που πάντα πρέπει να φορούν τα παιδιά και τα υπεύθυνα καταρτισμένα προγράμματα, τα οποία θα ελέγξετε με κάθε σοβαρότητα, δεν αφήνουν περιθώρια για τραυματισμούς. Άλλωστε, οι στατιστικές παγκοσμίως δείχνουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τα extreme sports δεν τραυματίζονται περισσότερο ή συχνότερα από τα παιδιά που συμμετέχουν στα κλασικά αθλήματα, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Info

• Trekking Hellas, Φιλελλήνων 7, τηλ. 2103310323
www.trekking.gr
• Eco Action, Αγ. Αναργύρων 16, Ψυρρή, τηλ. 210 3317866
• Nativus Εco-Sport Travel, τηλ. 6972290257, www.nativus.gr
• Outsports, Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 566522, www.outsports.gr
• Sportcamp, Κέντρο Άθλησης Αναψυχής, Λουτράκι, τηλ. 27440 23999/66860