Ας καταρρίψουμε τους μύθους του χειμώνα

Δεν θέλουμε να τις στεναχωρήσουμε, αλλά τα περισσότερα γιατροσόφια των μαμάδων προς αποφυγή των κρυολογημάτων του χειμώνα, δεν ευσταθούν, μας λέει η Rachel Vreeman, MD, παιδίατρος και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν αυτό ακριβώς το θέμα: Πώς θα απαλλαγούμε από τη δικτατορία των ιατρικών μύθων. Παρακάτω η γιατρός θα μας «ξεσκεπάσει» τρεις από τους πιο χαρακτηριστικούς «χειμωνιάτικους» μύθους, που δεν χορταίνουμε να ακούμε.
Μύθος: Να φοράς πάντα σκούφο το χειμώνα – από το κεφάλι χάνεις το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητάς σου όταν κάνει κρύο.
Η αλήθεια: Συνέχισε να τυλίγεις καλά το κεφάλι σου πριν βγεις στο κρύο. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν χάνεις θερμότητα από το κεφάλι, ακόμα κι αν έτσι αισθάνεσαι (ένα 10% μόνο αντιστοιχεί αναλογικά στο κεφάλι από όλη τη θερμοκρασία που διαχέεται από το σύνολο της επιφάνειας του σώματος. Σύμφωνα με τον Daniel Sessler MD, ερευνητή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Κλίβελαντ, το πρόσωπό σου είναι περίπου 5 φορές πιο ευαίσθητο από τις υπόλοιπες περιοχές του σώματός σου. Και είναι αυτό που θα σου δώσει την ένδειξη ότι πρέπει να βάλεις ένα πουλόβερ παραπάνω ή να αυξήσεις την ένταση του θερμοστάτη στο σπίτι πριν σε περονιάσει το κρύο.

Ο μύθος: Θα αρρωστήσεις, αν βγεις στο κρύο με νωπά μαλλιά.
Η αλήθεια: Η έκθεση στους ιούς –και όχι η αποφυγή του σεσουάρ- είναι η αιτία πίσω από τα κρυολογήματα και τη γρίπη. «Οι επιστήμονες έκαναν το εξής πείραμα. Πήραν παγωμένους ιούς και τους έφεραν κάτω από τη μύτη δύο ομάδων, που αποτελούνταν από ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Η μία ομάδα εκτέθηκε σε συνθήκες παγωνιάς και υγρασίας, ενώ η άλλη όχι. Η ομάδα που κυριολεκτικά τουρτούρισε δεν έδειξε καμία τάση να πέσει στο κρεβάτι από κρυολόγημα ή γρίπη, τουλάχιστον όχι περισσότερο από την άλλη ομάδα. Η παγωνιά πάντως διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που κάνει τη μύτη σου να τρέχει, αλλά αυτό δεν σε κάνει πιο ευάλωτη στις ιώσεις.

Μύθος: Φάε καλά όταν είσαι κρυωμένη και καθόλου όταν έχεις πυρετό.
Η αλήθεια: Εδώ κρύβεται η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είσαι υπερπλήρης από φαγητό με υψηλή διατροφική αξία, το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι απλώς… ακαταμάχητο. Όταν πάλι είσαι στο κρεβάτι με πυρετό, μην νομίζεις ότι δεν χρειάζεσαι ενέργεια. Τότε ο μεταβολισμός σου «μαρσάρει» με υψηλές ταχύτητες και εσύ χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια –και όχι λιγότερες θερμίδες- για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση. Tip. Να πίνεις πολλά υγρά και να τρως καλά, ασχέτως συμπτωμάτων.