Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο για τις εγκύους και τα μωρά

Ασφαλές το αντιγριπικό εμβόλιο για τις εγκύους και τα μωρά

Αν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του χειμώνα, αρκετές έγκυες αποφεύγουν να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο φοβούμενες μήπως βλάψει το μωρό τους μακροπρόθεσμα. Τις ανησυχίες και τους φόβους αυτούς έρχεται να ανατρέψει μια νορβηγική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "New England Journal of Medicine"

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας, το 2009 καταγράφηκαν 117.347 εγκυμοσύνες στη Νορβηγία, ενώ πάνω από τις μισές εγκυμονούσες είχαν εμβολιαστεί για τον ιό H1N1. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το εμβόλιο είχε σημαντικά οφέλη καθώς οι έγκυες που είχαν εμβολιαστεί είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τη γρίπη, η οποία ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Η μελέτη έδειξε πως οι έγκυες που κόλλησαν τη γρίπη είχαν διπλάσιες πιθανότητες αποβολής ή εμβρυικής θνησιμότητας, ενώ οι γυναίκες που δεν εμβολιάστηκαν είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες. Στη Νορβηγία, κατά την περίοδο της πανδημίας, σημειώθηκαν περίπου 5 αποβολές ή θάνατοι εμβρύων για κάθε 1.000 γεννήσεις ζώντος νεογνού.

Όπως υποστήριξε η μαιευτήρας-γυναικολόγος Siobhan Dolan, από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης «ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η ίδια η γρίπη και όχι το εμβόλιο», προσθέτοντας πως οι γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν για την γρίπη, σε όποιο μήνα της κύησης και αν βρίσκονται. Η γρίπη θεωρείται επικίνδυνη για τις έγκυες γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο και η ικανότητα των πνευμόνων ασθενέστερη. Άλλες μελέτες έδειξαν ακόμα πως το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τα βρέφη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, που είναι πολύ νωρίς για να εμβολιαστούν τα ίδια. Τα νεογνά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε επιπλοκές από τη γρίπη, λόγω του ανώριμου ακόμα ανοσοποιητικού τους συστήματος και των μικρών αναπνευστικών τους οδών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.