Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Αυγά για "καλή μνήμη"

Αυγά για "καλή μνήμη"

Ως ασπίδα προστασίας για τον εγκέφαλο και την καλή μνήμη λετουργούν οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε χολίνη, όπως τα αυγά. Αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, σύμφωνα με την οποία άτομα που λάμβαναν στο πλαίσιο της διατροφής τους πολλή χολίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ενώ αντιμετώπιζαν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με άνοια.

Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» δρα Ρόντα Αου, τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η διατροφή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο γερνά ο εγκέφαλός μας.

Ωστόσο η ειδικός προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θεωρούμε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ως «μαγικές συνταγές» ενάντια στην άνοια και υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό το να ακολουθεί κάποιος μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στη μέση ηλικία.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης, μακροπρόθεσμης έρευνας σχετικά με την υγεία της καρδιάς στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.400 ενήλικες ηλικίας 36 ως 83 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άνδρες και γυναίκες που λάμβαναν την περισσότερη χολίνη μέσω της διατροφής τους εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σε σύγκριση με όσους λάμβαναν τις μικρότερες ποσότητες του θρεπτικού συστατικού.

Παράλληλα οι εθελοντές που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες χολίνης αντιμετώπιζαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίζουν στη μαγνητική τομογραφία βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Οι βλάβες αυτές παρουσιάζονται όταν υπάρχει αγγειακή νόσος στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να αποτελεί σημάδι κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή και για άνοια.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η χολίνη προστατεύει τη μνήμη, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια σύνδεση. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό αποτελεί πρόδρομη ουσία του χημικού του εγκεφάλου ακετυλχολίνη, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ακετυλχολίνης συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.