Αφήγηση παραμυθιών στο Ίδρυμα Κακογιάννης (27/11)

Ζωντανεύουν τα παραμύθια;
Τα παλιά παραμύθια «ανακάλυψαν» την επιστημονική φαντασία, τα ρομπότ, τα αστροταξίδια και τους… εξω – γήινους, τη μυστική ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τους υπερ – ήρωες, τις καταπληκτικές περιπέτειες!!!
Τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου; Ποιος έφτιαχνε γι’ αυτούς υπέροχες εικόνες για να τους κάνει να ονειρεύονται και να ταξιδεύουν; Και πως μάθαιναν για μακρινούς τόπους, για πλάσματα αλλόκοτα, για εξωτικές συνήθειες χωρίς τα… ντοκιμαντέρ;;;
Μήπως κάποτε λοιπόν όλα αυτά τα έκαναν οι Παραμυθάδες;
Μια επιτυχημένη αφήγηση χρειάζεται ότι περίπου και μια καλή ταινία: «σενάριο», «σκηνοθεσία», ώστε ο αφηγητής να «ζωντανεύει» το αφήγημα, σωστό «σκηνικό», έστω κι αν αυτό ήταν κάποτε μια φωτιά σε ένα τζάκι, και βέβαια… εικόνα. Μόνο που στην περίπτωση της αφήγησης, την εικόνα τη δημιουργεί ο παραμυθάς. Και τη δημιουργεί με κύριο εργαλείο τη γλώσσα και τη φωνή του.

Κάποτε οι άνθρωποι έφτιαχναν τις δικές τους «ταινίες» με τα μάτια της φαντασίας τους!

Η Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα αφήγησης παραμυθιών για παιδιά ειδικά για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με λιτά και ευφάνταστα σκηνικά αντικείμενα, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, παραδοσιακές αλλά και πρωτότυπες ιστορίες, παρουσιάζει τις αφηγήσεις της για όλες τις ηλικίες. Κάθε φορά διαφορετικές ιστορίες και κάθε μήνα διαφορετική θεματολογία.

Τα παραμύθια που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου είναι τα κάτωθι:

* Να σας πω που πήγα! Να σας πω τι είδα!

Δε θα το πιστέψετε! Ταξίδεψα στου Δράκου τη σπηλιά, είδα την Πεντάμορφη με τα χρυσά μαλλιά, καβάλησα φαρί με οπλές σαν τη φωτιά και πέταξα απάνω στου Αετού, του Χρυσαετού τη ράχη!

* Ο Ιβάν ο Τοξότης και το χρυσό πουλί της φωτιάς

Ένα φτερό, χρυσό φτερό οδηγεί ως τα πέρατα του κόσμου! Κι ένα γενναίο παλικάρι συναντά τη Βασιλίσσα την Τσαρέβνα τη γλυκειά, πέρα μακριά…. στο Τρισδέκατο Βασίλειο μέσα σε μια βάρκα χρυσή κι αλαφριά!

* Το Σιδεροχόρταρο κι ο Θησαυρός του κόσμου

Κάτω από μια πλάκα με χαλκά σιδερένιο 40 σκαλοπάτια οδηγούν σε μια σπηλιά γεμάτη θησαυρούς; Μα πως ανοίγει η σιδερένια πλάκα;

Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Πότε: Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 12:30
Εισιτήρια: €8, Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων): €6
Τηλ: 210-3418550