Α’ Λυκείου: το πείραμα αρχίζει…

Το «νέο σχολειό» ξεκινά! Και για να είμαστε πιο ακριβείς, η Α’ Λυκείου του. Για τη Β’ και τη Γ’ θα δούμε του χρόνου. Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, νέα βιβλία, νέα ύλη και… project!

Δεν αλλάζουν βέβαια τα βασικά μαθήματα. Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Επίσης θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project), που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Όσοι εντυπωσιαστήκατε από το τελευταίο, προσγειωθείτε. Η αγγελία του υπουργείου προς αναζήτηση επιμορφωτών και επιμορφούμενων αναφέρει: «Η επιμορφωτική διαδικασία του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στα 16 Π.Ε.Κ. της χώρας και στα εξακτινωμένα αυτών, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 9.00 έως τις 18.00. Στόχος του προγράμματος σε πρώτη φάση είναι να λειτουργήσουν οι επιμορφούμενοι πολλαπλασιαστικά, στο πλαίσιο της σχολικής τους μονάδας». Δηλαδή πρώτα ξεκινάμε τα μαθήματα, μετά επιμορφώνοντας κάποιοι καθηγητές και στη συνέχεια αυτοί πάνε στα σχολεία τους και επιμορφώνουν και τους υπόλοιπους(!).

Για τα βασικά μαθήματα έχουν γραφεί αλλά δεν έχουν εκδοθεί, νέα βιβλία. Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι έτοιμα με τον αγιασμό. Ότι ένας εκπαιδευτικός πρέπει να αφιερώσει ένα χρόνο προετοιμασίας και μελέτης της νέας ύλης πριν μπει στην τάξη, μάλλον δεν της περνά από το μυαλό. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν και τα φροντιστήρια : αυτά ξέρουν !

Έχει ανακοινωθεί όμως η ύλη, έστω και περιγραφικά. Το συμπέρασμα άμεσο. Στα κεφάλαια που υπήρχαν από πέρυσι προστίθενται κεφάλαια από τα μαθήματα γενικής παιδείας και κατεύθυνσης από τη Β’ Λυκείου. Ενιοτε και αδίδακτα κεφάλαια από τη Γ’ Γυμνασίου τα οποία δεν διδάχτηκαν λόγω έλλειψης χρόνου. Τι είναι αυτό που κάνει τώρα τους εμπνευστές του πλάνου να πιστεύουν ότι στις ίδιες με πέρυσι, ώρες διδασκαλίας, θα προλάβουν να διδαχτούν όλα αυτά, άγνωστο … Τρέχατε ποδαράκια μου, να μην σας βρει η Β’.

Και από το 2012 και μετά, «να δεις τι σου’ χω για μετά», όπως λέει και το τραγούδι. Η εμπειρία δεκαετιών, εμάς μας λέει όμως ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί ως εξής. Στη Β’ διδάσκεται η ύλη της Γ’ και στη Γ’ υλη πανεπιστημιακή και μεγάλου εύρους. Επίσημος στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, όχι το σύστημα, «ο τρόπος». Ανεπίσημος στόχος, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, είναι να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των φοιτητών αλλά και των αποφοίτων του Γενικού λυκείου!

Εάν η αίσθησή σας είναι ότι από φέτος ζορίζουν τα πράγματα, δεν έχετε άδικο. Εάν ο φόβος σας είναι ότι θα γίνει πολύ πιο δύσκολο το να τελειώνει απλά ένα παιδί το σχολείο, δεν έχετε πάλι άδικο. Γι’ αυτό το υπουργείο, μας κλείνει πονηρά το μάτι: υπάρχει και το Τεχνολογικό λύκειο…

Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών κατευθύνονται στην τεχνολογική εκπαίδευση, αναρωτιούνται αφελώς οι ιθύνοντες του υπουργείου. Έτσι, με υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα, θέλουν να διοχετεύσουν τη μεγάλη μάζα των μαθητών εκεί που οι παλιοί ‘λεγαν: «να μάθουν μια τέχνη». Κι έπειτα, «δια βίου μάθηση», φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

Ίσως είναι η πιο κρίσιμη χρονιά τους, για όσα παιδιά ξεκινάνε φέτος το Λύκειο. Εάν φέτος δεν αποκτήσουν στέρεες βάσεις και ξεκινήσουν, με την αφέλεια της παιδικής ηλικίας, τη λυκειακή τους πορεία, αύριο ίσως αναγκαστούν να «κατέβουν από το τρένο». Ίσως το Γενικό Λύκειο αποδεχτεί βουνό και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο άπιαστο όνειρο.

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά.


Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής

π ρ ο τ α σ η φροντιστήρια, Βεικου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627

e-mail : protasif@otenet.gr