Βάλτε μοβ στην διατροφή σας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εκτιμούν ότι εντάσσοντας στη διατροφή μας μοβ φρούτα και λαχανικά βοηθάμε τον οργανισμό μάς να αποκρούσει ασθένειες, όπως το αλτσχάιμερ, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προαναφερθείσες ασθένειες οφείλονται στον ελεύθερο σίδηρο που προκαλεί την παραγωγή των ριζών υδροξυλίου. Οι ρίζες υδροξυλίου είναι επίκινδυνες τοξίνες που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών. Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε πολυφαινόλες συμβάλλει τα μέγιστα στο περισορισμό της εμφάνισής αυτών των επικίνδυνων τοξινών.

Κράνα, μύρτιλλα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βανίλιες, μελιτζάνες, περιέχουν πολυφαινόλες που τους χαρίζουν το μοβ χρώμα τους αλλά λειτουργούν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τον ελεύθερο σίδηρο στα κύτταρα του οργανισμού.«Παραδοσιακά σκεφτόμαστε τον σίδηρο ως κάτι καλό για τον οργανισμό μας. Όμως στη λάθος μορφή, δηλαδή ο ελεύθερος σίδηρος, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που είναι τοξικές για το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr Kell, τονίζοντας ότι η εν λόγω έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει όχι μόνο στην επιβράδυνση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον, αλλά και στην ολοκληρωτική θεραπεία τους.

Επενδύστε σε μια διατροφή πλούσια σε μωβ χρώμα τόσο στις σαλάτες όσο και στα γεύματά σας και οπλίστε τον οργανισμό σας με εφόδια για να αποκρούσει τον ελεύθερο σίδηρο!