ΒΑΣΕΙΣ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Οι 85.478 υποψήφιοι για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικά τους και περιμένουν…

Όπως διαβάσαμε: Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανάρτηση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Όπως είπε, η επιλογή των σχολών προτίμησης πρέπει να γίνει «με γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά και τις εθνικές ανάγκες, καθώς κριτήριο πλέον οφείλει να είναι και η επαγγελματική αποκατάσταση μέσα στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές που θα πρέπει να δημιουργήσει η χώρα».

Αν εξαιρέσουμε το ανέκδοτο για τις «αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», το υπουργείο συνιστά στους υποψηφίους να επιλέξουν σχολές με επαγγελματική αποκατάσταση! Μην κάνουν δηλαδή κανένα λάθος στο μηχανογραφικό γιατί μετά αυτοί θα φταίνε! Όχι, όχι δεν θα φταίει η αποβιομηχάνιση της χώρας, δεν θα φταίει το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανεργία που θερίζει τους νέους, η ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να τους προετοιμάσει για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, …τα λάθη στο μηχανογραφικό θα φταίνε! Φταίνε μήπως μετά, τα νέα παιδιά που μόλις αποφοιτήσουν από τη σχολή τους ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για άλλες χώρες;

Αν σε κάτι έχει δίκιο η υπουργός είναι ό,τι, ναι και φέτος θα υπάρξουν επιτυχόντες! Οι βάσεις θα πέσουν, δεν θα κλείσουν οι σχολές! Λιγότεροι μεν εισακτέοι από πέρυσι, εισακτέοι δε. Επειδή όμως όλοι έχουμε ως μέτρο σύγκρισης τις βάσεις των τελευταίων ετών, οι υποφήφιοι/ες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι με χαμηλότερη βαθμολογία θα εισαχθούν σε σχολές που πέρυσι δεν θα εισάγονταν. Γι’ αυτό και η απογοήτευσή τους. Γιατί φέτος δεν θα έχουμε μια φυσιολογική πτώση αλλά μια βίαιη προσαρμογή τύπου Μνημονίου (κάποιοι θεωρούν ότι γίνεται στο πνεύμα του…). 11% φέτος οι αριστούχοι από 15,5% πέρυσι. Το υπόλοιπο 89% ζει φέτος το πιο αγωνιώδες καλοκαίρι υποψηφίου της τελευταίας δεκαετίας.

Τυχεροί θα είναι φέτος αυτοί που συμπλήρωσαν μηχανογραφικό με το ποσοστό αποφοίτων του 10% αφού οι βαθμοί τους αντιστοιχούν στα περυσινά πιο εύκολα θέματα. Όμως, δυστυχώς για τους φετινούς υποψηφίους, το δικαίωμα συμπλήρωσης μηχανογραφικού χωρίς εξετάσεις καταργήθηκε. Από το 2012 όλοι επανεξετάζονται.

Φέτος επίσης, όπως είχαμε προβλέψει σε προγούμενο άρθρο, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού έγινε κάτω από το βάρος της οικονομικάς κρίσης. Η πλειοψηφία επέλεξε πρώτα πόλη και μετά σχολή. Ολο και λιγότεροι αντέχουν το κόστος σπουδών μακριά από το σπίτι τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα λιγότερα παιδιά που θα σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν και όχι αυτό που «αναγκάζονται». Γι’ αυτό και διακινδυνεύουμε ακόμα μια πρόβλεψη. Του χρόνου θα έχουμε ρεκόρ αποφοίτων στις εξετάσεις! Από το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν και πάλι την προσπάθεια να πετύχουν στην σχολή που θέλουν, στην πόλη που μπορούν.

Όλα τα στατιστικά λένε ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων, αλλά πόσο ; Οσο και να πέσουν, οι εισακτέοι στις «καλές σχολές» θα είναι λίγοι. Κανένας ΠΛΕΟΝ δεν θέλει να περάσει σε κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ αμφιβόλου αξιας. Η λογική «πτυχίο να’ναι κι ό,τι να’ναι» έχει τελειώσει. Η κοινωνία ολόκληρη πλέον αρνείται το πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα, έστω και ως διαβατήριο για το δημόσιο. Αλλά και το δημόσιο έχει τελειώσει. Η ζήτηση πχ για τις, ακόμα δημοφιλείς, παιδαγωγικές σχολές έχει μειωθεί. Βλέποντας τη μείωση των θέσεων των δασκάλων στα σχολεία αλλά και τις συνενώσεις των σχολείων, οι υποψήφιοι/ες είναι πολύ επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα διορισμού τους. Αντίθετα στρέφονται περισσότερο προς τη Νομική η οποία μεν δεν εγγυώνταν ποτέ επαγγελματική αποκατάσταση, είχε δε μια πολύ μεγάλη δυνατότητα για συνέχιση των σπουδών αλλού και καλά μεταπτυχιακά.

Τελευταίο : για να μειώσει τα έξοδά του το υπουργείο, προχωρά στο κλείσιμο περιφερειακών ΑΕΙ μέσω συγχωνεύσεων. Ακόμα λιγότερες θέσεις. Μήπως, λέμε, μήπως θα το συνοδεύσει με ακόμα πιο δύσκολα θέματα, του χρόνου, ώστε να μη διαμαρτύρονται αυτοί/ες που θα μείνουν «απ’έξω» ;

Από τον Ντάλη Βαγγέλη, φροντιστή

π ρ ο τ α σ η φροντιστήρια, Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627 e-mail: protasif@otenet.gr