Αρχική InfoTeens Υγεία Βλάβες στα μάτια από τις πράσινες ακτίνες λέιζερ

Βλάβες στα μάτια από τις πράσινες ακτίνες λέιζερ

Θορυβημένοι είναι οι οφθαλμίατροι από τα αυξανόµενα περιστατικά νεαρών που παθαίνουν βλάβες στα µάτια εξαιτίας των µικροσυσκευών λέιζερ. Όπως ανέφερε στην εφηµερίδα «New York Times» ο δρ Μάρτιν Σµιντ, ελβετός οφθαλµίατρος «Είµαι απολύτως βέβαιος ότι οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που υπέστησαν βλάβες στον αµφιβληστροειδή από τη χρήση συσκευών µε ισχυρές ακτίνες λέιζερ είναι λίγες µόνο από αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν».

Πριν από λίγο καιρό, επισκέφτηκε τον δρ Ρόµπερτ Ζόσεφµπεργκ, από το Ιατρικό Κέντρο Westchester στη Βαλχάλα της Νέας Υόρκης, ένας µαθητής που παραπονιόταν ότι είχε µία θαµπή κηλίδα στο αριστερό του µάτι. Όπως αποδείχτηκε η βλάβη είχε προκληθεί από µία πράσινη ακτίνα λέιζερ µε ισχύ 50 milliwat, δηλαδή 10 φορές περισσότερη από το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Αµερικανικός οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA).

Σύµφωνα µε ορισµένους ειδικούς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλαβών στα µάτια από τις µικροσυσκευές λέιζερ είναι τόσο µεγάλος ώστε ακόµη και τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο FDA– για επιτρεπόµενη χρήση λέιζερ έως 5 milliwatt – θα πρέπει να µειωθούν δραστικά. Στα λέιζερ η ισχύς µετράται σε watt όπως στις λάµπες που χρησιµοποιούµε στο σπίτι. Μια πυρακτούµενη λάµπα παράγει περίπου 5 watt ορατού φωτός, ένα leiser pointer 5milliwat έχει το χιλιοστό της ισχύος της λάµπας. Το πρόβλημα βρίσκεται όμως στο ότι αντίθετα από τη λάµπα, όπου το φωε διαχέεται, η δεσµίδα του λέιζερ είναι εστιασµένη με αποτέλεσμα το ερέθισµα που προκαλεί στοµάτι η ακτίνα των 5 milliwat είναι 10.000 φορές εντονότερο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.