Αρχική Γωνιά του μαθητή Βοηθώντας τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο σπίτι

Βοηθώντας τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο σπίτι

t_writes_workshopΣτο ενδιαφέρον ιστολόγιο Περί μαθησιακών δυσκολιών διαβάσαμε και σας παραθέτουμε ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με το πώς θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να διαβάσουν στο σπίτι. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών στο καθημερινό διάβασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γονιός δίνει έτοιμες λύσεις ή κάθεται μαζί με το παιδί, αλλά το βοηθά να οργανωθεί, να ξεκινήσει την μελέτη και του παρέχει βοήθεια όταν κάτι δεν καταλαβαίνει.

Το πιο βασικό από όλα είναι να μην μεταφέρετε την αγωνία, το άγχος και τους φόβους σας στα παιδιά, αλλά να τους παρέχετε ένα ήρεμο περιβάλλον και να συζητάτε με κατανόηση τα προβλήματά του.

Βρείτε χρόνο για ευχάριστη ώρα μαζί με το παιδί παίζοντας παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια online. Άλλη ιδέα είναι το "όνομα-ζώο-φυτό" στο οποίο το παιδί σκέφτεται και γράφει. Επίσης κάντε πρακτικές εφαρμογές στα μαθηματικά. Χρησιμοποιείστε υλικά κουζίνας και άλλα αντικείμενα για να φτιάξετε προβλήματα, ασκήσεις πρόσθεσης κ.λ.π.
Όσον αφορά το διάβασμα, πρωταρχικό είναι να μάθει το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του! Εσείς ως γονείς πρέπει να του δείξετε τον τρόπο. Κάτι πολύ απλό και πρακτικό είναι όταν ξεκινά η μελέτη να γράφετε σε ένα χαρτί τις ασκήσεις του παιδιού. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια άσκηση θα τη διαγράφει από τη λίστα και έτσι θα ξέρει πόσα και τι έχει να κάνει ακόμα.

Η ενθάρρυνση κάνει θαύματα! Δώστε κίνητρο στο παιδί να προσπαθεί, επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα και προπαντός μην κάνετε συγκρίσεις με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές του.

Βάλτε στόχους και φτιάξτε ένα σύστημα επιβράβευσης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Οι στόχοι να είναι μικροί και εφικτοί και το χρονικό όριο της επιβράβευσης σχετικά σύντομο. π.χ. Φτιάξτε το διάγραμμα με τις μέρες της εβδομάδας, βάλτε ένα στόχο, και αν το παιδί επιτύχει αυτό το στόχο κάθε μέρα τότε στο τέλος της εβδομάδας θα πάρει μια μικρή ανταμοιβή. Τις λεπτομέρειες θα τις ορίσετε εσείς ανάλογα με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Γενικά πρέπει οι γονείς να αναγνωρίζουν την μαθησιακή δυσκολία του παιδιού, να κάνουν την απαραίτητη παρέμβαση με εξειδικευμένα άτομα και να παρέχουν ένα ήρεμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον για το παιδί. Διαβάστε, ρωτήστε, ενημερωθείτε για τις μαθησιακές δυσκολίες και βρείτε πρακτικούς τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.