Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Βρέθηκε γιγάντιος πλανήτης από διαμάντια

Βρέθηκε γιγάντιος πλανήτης από διαμάντια

Αν και αρχικά οι ερευνητές πίστεψαν ότι ο πλανήτης «55 Cancri e» έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη, ανακάλυψαν τελικά ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο πλανήτης φαίνεται να αποτελείται κατά κύριο λόγο από άνθρακα, που όταν υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό διαμαντιών, σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και πιθανώς κάποια άλλα πυριτικά ορυκτά. Βάσει της γεωλογικής του σύστασης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 1/3 του πλανήτη «55 Cancri e» θα μπορούσε να καλύπτεται από διαμάντια!

Το μέγεθός του είναι σχεδόν διπλάσιο από της Γης και η μάζα του οκταπλάσια. «Η επιφάνεια του πλανήτη πιθανότατα καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι παρά νερό και γρανίτη», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Nikku Madhusudhan, από το πανεπιστήμιο Γέιλ. Η ταχύτητα της τροχιάς του πλανήτη γύρω από το άστρο του είναι τόσο υψηλή που ένα έτος διαρκεί μόλις 18 ώρες. Λόγω της πολύ κοντινής απόστασης με το αστέρι του ο «55 Cancri e» αναπτύσσει στην επιφάνειά του θερμοκρασίες άνω των 2.148 βαθμών Κελσίου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ζωής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο «διαμαντένιος πλανήτης», που εντοπίζεται στον αστερισμό του Καρκίνου και απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη, ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη γεωχημικών και γεωφυσικών διαδικασιών πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: econews


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.