Αρχική Infokids Υγεία Βρογχικό άσθμα και βρογχιολίτιδες: Ξέρουμε πολλά, τα ξέρουμε όμως σωστά;

Βρογχικό άσθμα και βρογχιολίτιδες: Ξέρουμε πολλά, τα ξέρουμε όμως σωστά;

Πρόκειται για θέματα που απασχολούν σχεδόν όλους τους γονείς με μικρά παιδιά. Ο παιδίατρος Κώστας Κομματάς (http://www.opediatrosmou.gr) απαντά στις ερωτήσεις εκείνες που μας προβληματίζουν περισσότερο.

- Βρογχικό άσθμα και βρογχιολίτιδα είναι το ίδιο πράγμα;

Όχι ακριβώς. Έχουν κάτι κοινό, το ότι πάσχουν τα βρογχιόλια (είναι οι άκρες των βρόγχων). Και στις δύο καταστάσεις εμφανίζεται βρογχόσπασμος και κλινικά το παιδί έχει συμπτώματα "σφυρίγματος" του στήθους (συριγμού),"βρασίματος" και αναπνευστικής δυσκολίας. Προηγούνται οι βρογχιολίτιδες και όταν ένα παιδί υποτροπιάζει συχνά, και έχει και επιβαρυμένη κληρονομικότητα, τότε τις "κρίσεις" βρογχιολίτιδας τις ονομάζουμε πλέον "κρίσεις" βρογχικού άσθματος. Με μια λέξη λοιπόν, οι συχνές βρογχιολίτιδες μάς αναγκάζουν να ΜΕΤ-ονομάσουμε την κατάσταση ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ.

- Η ασθματική βρογχίτιδα είναι το ίδιο πράγμα;

Όχι βέβαια. Καταρχάς, τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιούμε τον όρο αυτόν. Παλαιότερα οι γιατροί, εννοούσαν την κατάσταση εκείνη που το παιδί και έβραζε (σφύριζε το στήθος του) και είχε πυρετό (ακροαστικά). Όλο αυτό λοιπόν το "κοκτέιλ" ονομαζόταν ασθματική ή αλλιώς σπαστική βρογχίτιδα.

- Είναι αλήθεια πως επειδή "σφυρίζει" το στήθος ενός παιδιού, πρέπει επειγόντως να αγοράσουμε μάσκα (aerochamper);

Η χρήση της μάσκας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη. Χρήσιμη; σαφώς! Όμως συχνά γίνονται υπερβολές. Τι εννοώ; Είναι – νομίζω- άσκοπη και δαπανηρή υπερβολή η βιασύνη ενός γιατρού, στο πρώτο κιόλας μικρό- επεισόδιο "σφυρίγματος" να στείλει τον γονιό να αγοράσει μάσκα. Βεβαίως, και το μωρό χρειάζεται το φάρμακο. Όμως στις σημερινές δύσκολες εποχές, οφείλουμε να υπολογίζουμε τόσο το οικονομικό κόστος αγοράς, όπως και το ψυχολογικό φορτίο στο γονιό. Ο γονιός από τη μία πλευρά δίνει πιο εύκολα το απαιτούμενο φάρμακο (με τη χρήση της μάσκας) από την άλλη όμως πλευρά – ίσως άσκοπα- τρομάζει και φαντασιώνεται ένα μωρό να παίρνει συνεχώς τέτοια σπρέι. Συνεπώς είναι στην επιστημονική και ηθική ευχέρεια του παιδιάτρου να αποφασίσει με τι θα ξεκινήσει. Σιρόπι ή σπρέι;

- Τα σιρόπια (βρογχοδιασταλτικά) aerolin , asthmotrat, spiropent, έχουνε κάποια μειονεκτήματα;

Τα θετικά των φαρμάκων είναι η εύκολη χορήγηση και ελάχιστο κόστος αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πως σε μερικά βρέφη τα φάρμακα αυτά προκαλούν ανησυχία και ανεξήγητο κλάμα.

- Αν πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ "μάσκας" (aerochamper) και ηλεκτρικού νεφελοποιητή τι να προτιμήσουμε;

Το λέει και η ίδια η λέξη. Ο ηλεκτρικός μηχανισμός μετατρέπει την υγρή μορφή του φαρμάκου σε αέρια που μπαίνει κατευθείαν μέσω μάσκας στους πνεύμονες του παιδιού. Τα πλεονεκτήματά του είναι αμφίβολα. Είναι πρόβλημα το σχετικά μεγάλο μέγεθός του, η σχετική δυσκολία μεταφοράς του εκτός σπιτιού, το κόστος αγοράς ενώ συχνά υπάρχει ένας σοβαρός ιατρικός κίνδυνος. Τι εννοώ; Επειδή ο νεφελοποιητής κάνει πολύ καλά και γρήγορα τη δουλειά του (ανοίγει τους κλειστούς βρόγχους διευκολύνοντας την αναπνοή ενός παιδιού) μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας στους γονείς. Όταν οι γονείς προσπαθούν με τον νεφελοποιητή μόνοι τους στο σπίτι, είναι πιθανόν να μην εκτιμήσουν σωστά την βαρύτητα της κατάστασης, χάνοντας υπερπολύτιμο χρόνο.

- Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ στο aerolin spray και στο flixotide - seretide;

Ναι, τεράστια διαφορά, και καλό θα είναι να μην μπερδευόμαστε χωρίς λόγο. Το aerolin είτε με αέρια μορφή (σαν σπρέι) είτε σαν σιρόπι έχει συγκεκριμένο σκοπό. Να βοηθήσει ένα παιδί που βήχει, έχει σφύριγμα (συριγμό) στο στήθος του, να το ξεπεράσει. Για αυτό ανήκει στην κατηγορία των βρόγχο-διασταλτικών. Το λέει και η ίδια η λέξη. Μια και έχουμε βρογχόσπασμο, χορηγούμε ένα φάρμακο (στην μορφή που επιλέγουμε , σιρόπι ή σπρέι) για να ανοίξουμε το κλειστό βρόγχο, προκαλώντας βρογχοδιαστολή. Άρα, είναι φάρμακο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιθέτως, τα σπρέι (flixotide – seretide) έχουν διαφορετικό καθήκον. Αντιμετωπίζουν μια άσηπτη φλεγμονή των βρόγχων και έχουν πιο μακροπρόθεσμο καθήκον. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ" ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ. ΤΟ AEROLIN ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΣΠΑΘΙ" ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ , ενώ το FLIXOTIDE-SERETIDE ΕΙΝΑΙ Η "ΑΣΠΙΔΑ".

- Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χορηγήσουμε κορτιζόνη σε μορφή σταγόνων ή χαπιών; Έχει διαφορετικό σκοπό η χρήση της από την αέρια μορφή κορτιζόνης (flixotide-seretide spray);

Ναι, αν και πρόκειται για την ίδια πολύτιμη ουσία, την κορτιζόνη, οι σταγόνες (ή τα χάπια) χορηγούνται σε λίγες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Όταν το παιδί, δεν βελτιώνεται με το aerolin (σιρόπι ή σπρέι) τότε ο γιατρός προσθέτει και την κορτιζόνη (σταγόνες) για να δυναμώσει τη θεραπεία του. Είναι σαν να λέμε στο προηγούμενο στρατιωτικό παράδειγμα, δίνουμε στον στρατιώτη εκτός από το σπαθί (aerolin), ένα τόξο με βέλη. Εδώ όμως , πρέπει να θυμόμαστε πως η χρήση κορτιζόνης είναι προσωρινή και εφόσον η χρήση της παραταθεί πέραν των 4-5 ημερών διακόπτεται σταδιακά.

- Πρέπει να φοβόμαστε την αέρια μορφή κορτιζόνης; Δηλαδή τα σπρέι flixotide-seretide;

Θέλω να σας γίνει απολύτως ξεκάθαρο. Μην μπερδεύετε στο μυαλό σας την "υγρή" κορτιζόνη (soldesanil) από την αέρια μορφή των σπρέι. Σας επαναλαμβάνω πως είναι για διαφορετικό σκοπό. Λίγες μέρες με το soldesanil ή το medrol για άμεση ανακούφιση, πολλές εβδομάδες ή μήνες με το flixotide ή το seretide.

- Γιατί πρέπει ένα παιδί να πάρει αέρια σπρέι κορτιζόνης;

Τα σπρέι κορτιζόνης χρειάζονται σε συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν ένα παιδί, "σφυρίζει" συχνά και χρειάζεται να παίρνει βρογχοδιασταλτικά (aerolin, atrovent, spiropent κ.λπ.) σχεδόν κάθε μήνα ή κάθε 40 μέρες, τότε είναι απαραίτητη η καθημερινή χορήγηση του flixotide ή seretide. Για πόσο καιρό; Εξαρτάται. Σε γενικές γραμμές 2-4 μήνες.

- Μήπως αξίζει να παίρνω συχνά aerolin αντί καθημερινά για μήνες flixotide ή seretide;

Λογική απορία των γονιών. Επειδή μερικά παιδιά δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη μάσκα, και γίνεται καθημερινός "πόλεμος" στο σπίτι, μερικοί γονείς προτιμούν aerolin 5-6 μέρες κάθε μήνα παρά καθημερινά το flixotide. Λογική σκέψη αλλά λανθασμένη. Μην ξεχνάμε πως κάθε κρίση βρογχικού άσθματος "ξεχειλώνει" τους βρόγχους. Επομένως πρέπει να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, προφυλάσσοντας καθημερινά τους βρόγχους με τα σπρέι κορτιζόνης.

- Τι είναι το singulair; Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτή η σκόνη ή τα χαπάκια; Να τα προτιμήσουμε έναντι των σπρέι κορτιζόνης;

Εξαρτάται. Καταρχάς, το singulair έχει προληπτική δράση. Είναι σαν μια ασπίδα. Κάνει παρόμοια δουλειά με τα σπρέι κορτιζόνης. Επομένως είναι αφελές αν το χορηγήσουμε σε κρίση δύσπνοιας, σε "σφύριγμα", σε οξεία βρογχιολίτιδα. Όσον αφορά τα πλεονεκτήματά του, συγκριτικά με το flixotide - seretide, νομίζω πως έχει συμπληρωματική χρησιμότητα. Τι εννοώ; Είναι μάλλον αδύνατο ένα παιδί με μέτριας έντασης βρογχικό άσθμα (συχνές κρίσεις "σφυρίγματος") να προφυλαχτεί από μελλοντικές υποτροπές μόνο με το singulair. ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ... ίσως στα πολύ ελαφριά περιστατικά να αξίζει το κόπο μια προσπάθεια. Πότε το χρησιμοποιούμε; Συμπληρωματικά στα σπρέι κορτιζόνης. Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί ενώ παίρνει καθημερινά flixotide ή seretide συνεχίζει να "σφυρίζει". Τότε, ή θα πρέπει να μεγαλώσουμε τις δόσεις κορτιζόνης (που είναι δυσάρεστη προοπτική) ή να προσθέσουμε το singulair προσδοκώντας λύση του προβλήματος.

- Πρέπει τα παιδιά με βρογχιολίτιδα ή βρογχικό άσθμα να παίρνουν αντιβίωση;

Εξαρτάται. Εάν το παιδί, δεν έχει πυρετό συνήθως η αντιβίωση είναι περιττή. Εάν όμως υπάρχει πυρετός, κακοδιαθεσία, δυσκολία σίτισης, που δεν βελτιώνεται γρήγορα στα βρογχοδιασταλτικά, τότε κατά πάσα πιθανότητα συνυπάρχει και βρογχίτιδα. Μην νομίζεται πως είναι εύκολο ο γιατρός να ακούσει τα "ακροαστικά". Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το "σφύριγμα" είναι σαν ένα παχύ στρώμα χιόνι. Τα δε ακροαστικά είναι πέτρες, βράχια που πολύ εύκολα γίνονται αόρατα κάτω από το χιόνι. Σε αμφίβολες περιπτώσεις καλό θα είναι ο γιατρός να χορηγήσει και την αντιβίωση.

- Το παιδί που έχει άσθμα, μπορεί να γυμναστεί; Μπορεί να κάνει σπορ ή πρέπει να το προφυλάξω στο σπίτι;

Τρομακτικό λάθος η απομόνωση ενός παιδιού – δήθεν για το καλό του. Ασφαλώς και μπορούν να κάνουν γυμναστική ή άλλα σπορ. Όμως, πρέπει να τηρούμε μερικούς κανόνες.

• Ενθαρρύνουμε τα παιδιά για ενασχόληση με αθλήματα που δεν απαιτούν παρατεταμένη προσπάθεια. Τέτοια σπορ είναι η κολύμβηση, η ενόργανη γυμναστική, ο χορός, το βόλεϊ. Αυτά τα σπορ είναι προτιμότερα από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.
• Είναι επιβεβλημένο τα ασθματικά παιδιά να πάρουν ένα εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (seretide) 15 λεπτά πριν την άσκηση.
• Απόλυτα επιβεβλημένη είναι η προθέρμανση πριν την άσκηση. Αυτή επιτυγχάνεται ως εξής: πριν το κανονικό παιχνίδι, το παιδί τρέχει για 30 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ξεκουράζεται για 1 λεπτό. Αυτό το επαναλαμβάνει 4-5 φορές.
• Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται να απομονώσουμε το παιδί από τις αθλητικές δραστηριότητες και τη γυμναστική του επειδή έχει άσθμα. Άλλωστε - είναι γνωστό από την αθλητική ιστορία - πως αρκετοί ασθματικοί αθλητές κατάφεραν να γίνουν ολυμπιονίκες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.