Γαλλική κρεμμυδόσουπα για τις χειμωνιάτικες ημέρες

Oι σούπες θεωρούνται κατεξοχήν χειμωνιάτικο πιάτο. Για μια χειμωνιάτικη μέρα σαν την σημερινή, η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ό,τι πρέπεει για να μας ζεστάνει!

Υλικά:

1 κιλό κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
μισό φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
πιπερόριζα σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δεντρολίβανο
κρουτόν
ελβετική γραβιέρα / όποιο τυρί λιώνει
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφήνετε το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε μία μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε καλά και τα τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και περιμένετε μέχρις ώτου τα κρεμμύδια μαλακώσουν και πάρουν καφετί χρώμα. Προσθέτετε το ζωμό (ή νερό και 2 κύβους), την πιπερόριζα, τη δάφνη και το μαϊντανό και αφήνετε τη σούπα να βράσει για μισή ώρα. Σε ένα ρηχό ταψί βάζετε την μπαγκέτα κομμένη σε φέτες και τρίβετε επάνω τους πολλή γραβιέρα. Ψήνετε σε grill τις φέτες μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει ωραίο χρώμα, και τις αφήνετε να κρυώσουν. Σερβίρετε την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα βαθιά μπολ, βάζετε από πάνω 2 φέτες μπαγκέτας και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λεπτοτριμμένη γραβιέρα. Ξαναβάζετε τα μπολ στο grill και μόλις λιώσει η γραβιέρα, σερβίρετε αμέσως.