“Γεννά” συγκρούσεις η μετεγκατάσταση ελαφιών από την Πάρνηθα στον Ίταμο

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά 18 κόκκινων ελαφιών από την Πάρνηθα στον Ίταμο Καρδίτσας, έχει ως αποτέλεσμα τη «σύγκρουση» της Ειδικής Γραμματείας Δασών και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Η Γραμματεία υπογραμμίζει την ανάγκη αποσυμφόρησης του μεγάλου πληθυσμού ελαφιών από την Πάρνηθα και τον σταδιακό εμπλουτισμό άλλων περιοχών στον ελλαδικό χώρο, ενώ η οργάνωση υποστηρίζει πως η μετεγκατάσταση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη τεκμηρίωσης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιβίωση των ελαφιών.

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus), το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο στην Ελλάδα, κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική επικράτεια. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος πλέον αξιολογείται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον». Στη χώρα μας, μπορεί κανείς να τα συναντήσει μόνο στη Ροδόπη (λιγότερα από 20) και στην Πάρνηθα, όπου ζει προστατευμένος ένας ακμαίος πληθυσμός άνω των 1000 ατόμων.

Ο ειδικός γραμματέας Δασών, Γιώργος Αμοργιανιώτης δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον υπερπληθυσμό των ελαφιών είναι τεράστιο. Πολλά φυτώρια τόσο στις αναδασωμένες, όσο και στις καμένες εκτάσεις καταστρέφονται από τα ελάφια, τα οποία δεν αφήνουν να αναπτυχθεί τίποτα από τη φυσική αναγέννηση.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ