Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τη μέθοδο κατάψυξης ωαρίων

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να γίνει μια γυναίκα μητέρα; Βιολογικά όσο νωρίτερα τόσο καλύτερο, επειδή όταν η γυναίκα βρίσκεται σε νεαρή ηλικία, ίσως και να θεωρείται ανώριμη για να γίνει μητέρα, τα ωάρια της όμως είναι ώριμα και ιδιαίτερα γόνιμα. Λόγω συγκυριών ή επιλογής, ίσως φτάσει να κτυπήσει την πόρτα της μητρότητας στα 38 ή και μετά τα 40. Όμως τότε, γυναικολογικά θεωρείται «γερασμένη» και δεν θα είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να γίνει μητέρα ή ότι το παιδί της θα είναι υγιές.

Σε αυτό το δίλημμα της σύγχρονης εποχής, μια απάντηση μπορούσε να είναι η κατάψυξη ωαρίων (κατά την ανδρική κατάψυξη σπέρματος). Αλλά μέχρι πρόσφατα η τεχνική είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Όταν λοιπόν μια κλινική γονιμότητας στο Αγγλικό Αλντριτζ ανακοίνωσε ότι γεννήθηκε το πρώτο παιδί με μια νέα μέθοδο κατάψυξης ωαρίων που εξασφαλίζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ήταν φυσικό να θεωρηθεί είδηση που θα ανατρέψει τα δεδομένα στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», η μικρή Ολίβια που σήμερα είναι τρισήμισι μηνών, είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε από κατεψυγμένα ωάρια. Η μέθοδος χρησιμοποιεί υγρό άζωτο και επιτυγχάνει να καταψύξει τα ωάρια σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της κλινικής, οι γυναίκες στα 30 τους μπορούν πλέον να καταψύχουν ωάρια και να γίνουν μητέρες στα 50, ενώ η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καρκινοπαθείς.
Πληροφορίες: www.newsbeast.gr