Γεύματα… που σας λύνουν τα χέρια!


Τα παιδιά εργάζονται κι αυτά σε έντονους ρυθμούς, καθώς οι ευθύνες της καθημερινότητάς τους αυξάνονται, από το σχολείο και το διάβασμα στο σπίτι έως τις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα φροντιστήρια, οι ξένες γλώσσες, τα χόμπι και τα σπορ. Τα μικρά – ενδιάμεσα γεύματα, αποτελούν βασικούς σταθμούς ανεφοδιασμού ενέργειας και θρεπτικών συστατικών συμβάλλοντας τόσο στον έλεγχο της όρεξης και του βάρους τους όσο και τις πνευματικές τους επιδόσεις. Για τον λόγο αυτό, έχει αξία να προσθέτουμε, με ισορροπημένο τρόπο, μικρά, ενδιάμεσα γεύματα στην καθημερινή διατροφή των παιδιών. Πότε, τι πρέπει να περιέχουν και πώς θα πρέπει να γίνονται;

Πότε; Συνήθως τα περισσότερα παιδιά τρώνε κάθε 3-4 ώρες και το ειδοποιητήριο καμπανάκι πρέπει να είναι η πείνα τους. Αυτό σημαίνει ότι μικρότερα σε ηλικία παιδιά πρέπει να κάνουν 3 κυρίως και 2-3 μικρά γεύματα, ενώ για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά υπολογίζονται 1-2 μικρά γεύματα (με εξαίρεση τα παιδιά που βρίσκονται πάνω σε γοργό ρυθμό ανάπτυξης και τα παιδιά που κάνουν συστηματική δραστηριότητα – αθλήματα οπότε και πολύ πιθανό να χρειάζονται 2 μικρά γεύματα). Οι γονείς στα πλαίσια αυτά οφείλουν να παρέχουν με συνέπεια τα γεύματα δημιουργώντας μια σταθερή διατροφική «ρουτίνα» στο σπίτι ώστε για παράδειγμα το πρωινό ή το απογευματινό να τους γίνει συνήθεια.

Τι; Τα ενδιάμεσα γεύματα είναι σημαντικό να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα ω-3 λιπαρά και το μαγνήσιο που σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του σώματος καθώς και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, E, D και Α που συνδέονται με τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, πρέπει να ανατροφοδοτούν το σώμα με ενέργεια. Άμεση πηγή ενέργειας αποτελούν οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά, στα αμυλούχα, στα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και στους χυμούς τους, στα γαλακτοκομικά και στα λαχανικά. Αντίστοιχα, ενέργεια προσφέρουν και τα λιπαρά, με έμφαση στα «καλά» μονοακόρεαστα και πολυακόρεστα λιπαρά και περιορισμό στα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε ζωικά κυρίως τρόφιμα. Προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται στο περιεχόμενο των σνακ σε αλάτι και στο κρυμμένο αλάτι που βρίσκεται στα τρόφιμα με τη μορφή Νατρίου, ενώ σημαντικό είναι τα μικρά γεύματα να είναι και χορταστικά.

Οι χυμοί Amita FUN! αποτελούν ένα ιδανικό και εύχρηστο σνακ, θα σας λύσουν τα χέρια και ταυτόχρονα θα συναρπάσουν τα παιδιά με τις υπέροχες γεύσεις τους σε απίθανους συνδυασμούς φρούτων. Παράλληλα ανατροφοδοτούν τα παιδιά με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά καθώς μια συσκευασία Amita FUN! αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι χυμό (250 ml), ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής βιταμινών Β6, Β12, C και Ε.

Συνδυάζοντας τα σωστά!

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «βουνό» ο συνδυασμός τους μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αρκεί να ακούσετε και την γνώμη των παιδιών. Με άλλα λόγια εάν τα παιδιά αντιστέκονται σε μια δική σας ισορροπημένη επιλογή… εξισορροπήστε τις επιθυμίες και των δυο συνδυάζοντάς τα σε μικρότερες ποσότητες όπως:
-1 τοστ ή μια αραβική πίτα με τυρί μειωμένων λιπαρών με έναν 100% φυσικό χυμό Amita FUN! cocktail Ροδάκινο ή Μπανάνα
-1 κομμάτι σπιτικό κέικ με ένα φρούτο
-1 μικρό κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα (½ κανονικού) με έναν 100% φυσικό χυμό Amita FUN! cocktail Μήλο ή Ροδάκινο

Γίνε μέλος στο Αmita FUN! CLUB για να λάβεις περισσότερες FUNταστικές ιδέες για δημιουργικές ασχολίες με το παιδί σου!