Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Γιατί ένας έφηβος ντύνεται προκλητικά ή εκκεντρικά;

Γιατί ένας έφηβος ντύνεται προκλητικά ή εκκεντρικά;

tumblr_m92ku4tTOD1qfyjoto1_500Μήπως σας ενοχλεί ο τρόπος που ντύνεται το παιδί σας ; Μήπως το θεωρείτε προκλητικό ή εκκεντρικό; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μάς εξηγεί για ποιους λόγους ένας έφηβος ντύνεται έτσι και μάς δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές...

«Συνεχώς διαφωνούμε με τη 15χρονη Έμμα σχετικά με τον τρόπο που ντύνεται», διηγείται η μητέρα της. «Κάθε φορά που πρόκειται να βγει κάθεται με τις ώρες στον καθρέφτη και δοκιμάζει ρούχα. Τελικά φορά ό,τι πιο εκκεντρικό μπορείτε να φανταστείτε που δεν ταιριάζει με την ηλικία της. Πέρα από αυτό, κάθε Σάββατο πηγαίνει με τις φίλες της στα μαγαζιά και δε σταματά να ζητά να της αγοράσω κάτι. Αν αρνηθώ, υπάρχει ένταση και φασαρία».

H διαμάχη γονιών και παιδιών για τα ρούχα είναι κλασική, άλλες φορές επειδή φορούν πολύ περίεργα ή προκλητικά ρούχα, άλλοτε γιατί επιθυμούν να αγοράζουν συνεχώς ρούχα ή γιατί φοράνε διαρκώς τα ίδια ρούχα.

H μόδα είναι στοιχείο αναπόσπαστα δεμένο με τους εφήβους, γιατί ενέχει την αλλαγή που εκφράζει την ηλικία τους. O έφηβος είναι πολύ φυσικό να “αρπάζει” όποιο νέο ρεύμα κυκλοφορεί στα ρούχα, τη μουσική, τη διασκέδαση, γιατί θεωρεί πως ό,τι αλλάζει είναι εφηβικό, είναι “δικό του”. Ένα παιδί στην εφηβεία βρίσκεται στην ηλικία του πειραματισμού και των αναζητήσεων.

Fantasy-Pictures-Gothic-Girls-Colors-10

Τι συμβολίζει ο τρόπος που ντύνεται ο έφηβος;

- Είναι ένας τρόπος αναζήτησης της ταυτότητάς του.

- Εκφράζει την ανάγκη του να μεγαλώσει και να αναγνωρίζεται από τους συνομηλίκους του.

- H μόδα συγχωνεύει συχνά την εμφάνιση με την εσωτερική ταυτότητα που αναπτύσσει ο έφηβος, και τον κάνει να αισθάνεται πιο βέβαιος για τις απόψεις του. Αποτελεί το προνομιακό μέσο επικοινωνίας του με τους άλλους.

- Εξυπηρετεί το “εμείς”, γιατί με το ντύσιμο ο έφηβος δηλώνει έμμεσα σε ποια ομάδα θέλει να ανήκει. Παράλληλα, αισθάνεται ότι ανήκει όντως στη νέα γενιά και δεν είναι “στάσιμος” και ξεπερασμένος.

- Όταν το “μοδάτο” είναι ανθυγιεινό ή οδυνηρό, ασκεί τη γοητεία του απαγορευμένου και κάνει τον έφηβο να νιώθει πιο δυνατός.

teenage-boy-Heart-shape-hair-styles-500x399

Τι σας συμβουλεύω

  •  Επιτρέψτε στον έφηβό σας να επιλέγει ο ίδιος την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε θα παρεμβαίνετε πουθενά. O έφηβος συχνά δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα προβλήματα της υγιεινής και των συνεπειών των προκλήσεών του.
  •  Όταν επιμένει με τις ακριβές μάρκες, να του εξηγήσετε ότι εκτός από τα ρούχα ένα άτομο έχει και άλλες αξίες και ποιότητα.
  •  Αν το σχολείο δεν επιτρέπει συγκεκριμένα ρούχα ή κουρέματα, μην έρθετε σε σύγκρουση για να υπερασπιστείτε την ατομική ελευθερία του παιδιού σας. Πρέπει να σεβαστείτε τα όρια του σχολείου – και εσείς και το παιδί.
  • Αν διαφωνείτε με κάποιες μόδες, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι το ρούχο ή η οποιαδήποτε μόδα σηματοδοτεί κάποιες επιλογές στον τρόπο ζωής του και ότι ξέρετε πόσο σημαντικές είναι αυτές, αλλά σίγουρα μπορεί να βρει πιο αποδεκτό τρόπο έκφρασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.