Γιατί τα αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Παίζει ρόλο η σειρά γέννησης;

Τουλάχιστον το 40% των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας εξαρτώνται από τη σειρά της γέννησής μας. Οι ψυχολόγοι λένε ότι αν πρόκειται να μείνεις για πολύ καιρό σε ένα έρημο νησί ο καλύτερος συνοδός είναι ένα στερνοπαίδι, αν χρειάζεται να ανακαλύψεις κάτι καινούριο, ζήτησε βοήθεια από το δεύτερο παιδί σου αλλά αν θέλεις μια δουλειά να γίνει με κάθε ακρίβεια, πρέπει οπωσδήποτε να την αναλάβει ο πρωτότοκος. Με λίγα λόγια τα 1α παιδιά κυβερνούν τον κόσμο, αλλά τα 2α τον αλλάζουν.

Ίσως όλοι να έχουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας όμως έχετε αναρωτηθεί γιατί το ποσοστό των πρώτων παιδιών που ακολουθούν το επάγγελμα των γονιών τους είναι τόσο μεγάλο; Γιατί κοιτώντας πίσω στην ιστορία ανακαλύπτεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνώντων είναι πρωτότοκοι και πώς είναι δυνατόν τα πιο πρωτοποριακά μυαλά, οι επαναστάτες και οι εφευρέτες να είναι συνήθως τα μικρότερα παιδιά;
Κάθε παιδί από τη στιγμή που γεννιέται επιθυμεί ενστικτωδώς να είναι όσο το δυνατόν πιο επιθυμητό από τους γονείς του. Για να τα καταφέρει αναζητά και καταλαμβάνει τη δική του ξεχωριστή θέση μέσα στην οικογένεια. Έτσι το πρώτο παιδί θα ανακαλύψει ότι υπακούοντας στις επιθυμίες των γονιών του θα κερδίσει όλη τους την αγάπη. Θα είναι καλός μαθητής, θα τρώει όλο του το φαγητό, θα είναι τακτικός, υπομονετικός, συντηρητικός, παραδοσιακός. Το δεύτερο παιδί από τη στιγμή που θα γεννηθεί θα αναζητήσει νέους τρόπους για να τραβήξει το ενδιαφέρον. Θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, την σκανταλιά, την πονηριά, την κοινωνικότητα. Έτσι εξηγείται ότι τα δεύτερα παιδιά είναι λιγότερο ακαδημαϊκά αλλά περισσότερο δημιουργικά από τα πρώτα.

Πρώτος και καλύτερος;
Αν χαρακτηρίζατε το πρώτο σας παιδί θα λέγατε ότι είναι φιλόδοξο, έχει υψηλούς στόχους, είναι οργανωμένο, υπεύθυνο και παραδοσιακό. Αυτά τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον τους αποδίδουν έρευνες 26 χρόνων. Πηγαίνουν καλά στο σχολείο, σέβονται τις αρχές και δεν παίρνουν ρίσκα. Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Στάντφορντ στις ΗΠΑ τους κατατάσσει στους εξυπνότερους ανθρώπους και πιο ικανούς να αναλάβουν απαιτητικές δουλειές. Αυτό το οφείλουν στους γονείς τους που αφιέρωσαν πολύ χρόνο σ’ εκείνα τουλάχιστον μέχρι να γεννηθεί το δεύτερο, εφοδιάζοντάς τους με γνώσεις και ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι νομπελίστες είναι τα πρώτα παιδιά στην οικογένειά τους.
Δυστυχώς έχουν όμως και τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Συχνά υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες. Μια μελέτη ανάμεσα σε 1000 παιδιά έδειξε ότι τα 16,5% των πρωτότοκων είχαν υψηλά ποσοστά να εμφανίσουν αλλεργίες σε αντίθεση με το 8% που παρουσίασαν τα μικρότερα παιδιά. Μάλιστα μια έρευνα υποστηρίζει ότι από γέννα σε γέννα συγκεντρώνονται στον πλακούντα χλωριούχες οργανικές ενώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή ορμονών. Επίσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν όταν μεγαλώσουν από καρδιά. Αλλά και να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια. Αυτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι μόνοι από τα παιδιά που έχουν κάτι να χάσουν. Ενώ αρχικά έμαθαν να έχουν όλη την προσοχή των γονιών τους, ξαφνικά κλήθηκαν να τη μοιραστούν. Η ανασφάλεια που μπορεί να αναπτυχθεί από αυτή την απώλεια μπορεί να επηρεάσει τον πρωτότοκο σε πολλά του βήματα.

Δεύτερος μόνο στη σειρά
Γενικά θα λέγαμε ότι τα δεύτερα παιδιά είναι ότι ακριβώς δεν είναι τα πρώτα. Ίσως να μην είναι τόσο τυπικά στο σχολείο τους αλλά το πιθανότερο είναι να είναι δημιουργικά. Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι τα δεύτερα παιδιά είναι αυτά που φέρνουν τη φασαρία στο σπίτι, που δημιουργούν τις δύσκολες καταστάσεις όμως οι ψυχολόγοι λένε ότι μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται όταν όλα τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου. Τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο για το μεσαίο παιδί να κατακτήσει τη θέση του στην οικογένεια και να αποδείξει την αξία του. Περιμένει τα λιγότερα από τη ζωή και είναι ευπροσάρμοστα, ανθεκτικά. Έχουν πολλούς φίλους και δεν νιώθουν την υποχρέωση να ικανοποιήσούν τις φιλοδοξίες των γονιών τους μια και τις έχει ήδη αναλάβει το πρώτο παιδί. Ούτε χρειάζεται να είναι συνέχεια μαζί τους αφού ασχολούνται με το στερνοπαίδι τους. «Το δεύτερο νιώθει αδικημένο γιατί είναι ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο. Αισθάνεται ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να φθάσει το πρώτο, που έχει το προτέρημα της ηλικίας, ούτε θα αποκτήσει ποτέ τα προνόμια του τρίτου, που είναι το μικρότερο. Καθώς όμως ο κάθε άνθρωπος μεταφράζει με το δικό του, μοναδικό τρόπο τα ερεθίσματα και τα βιώματα που δέχεται από το περιβάλλον του, η προσωπικότητά του διαμορφώνεται ανάλογα και δεν καθορίζεται απόλυτα από τους ίδιους κανόνες.» Λέει η ψυχολόγος Πέγκυ Πελώνη. Είναι πιο ανθεκτικά στις ιώσεις μια και ήρθαν σε επαφή με μικρόβια από την πρώτη στιγμή της γέννησή τους και σπάνια υποφέρουν όταν μεγαλώνουν από ποικιλία σκληρύνσεων αλλά και οστεοπόρωση.

Τρίτος αλλά όχι καταϊδρωμένος
Τα μικρότερα παιδιά είναι τα πιο φιλελεύθερα, έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και δεν έχουν άγχος. Δεν έχουν πρόβλημα να καταλαμβάνουν την τελευταία θέση μια και αντιλαμβάνονται από νωρίς ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί να κάτσει πιο μπροστά και να γεμίσει το κενό. Όλα τα υπεύθυνα πόστα έχουν καταχωρηθεί στους προηγούμενους , οι γονείς τους πια είναι πιο χαλαροί κι άνετοι με αποτέλεσμα να είναι τα παιδιά που θα πάρουν τα περισσότερα ρίσκα. Που θα τολμήσουν να πάνε κόντρα στους κανόνες και θα αγαπήσουν τα extreme sports. Θα λατρέψουν τα ταξίδια και πρόκειται να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Είναι επιζήσαντες, γεροδεμένοι και με αυτοπεποίθηση. Δεν είναι επιφορτισμένοι με την πραγματοποίηση των στόχων των γονιών τους, ούτε χρειάζεται να παλέψουν για την ελευθερία τους μια και όλα αυτά τα έχουν αναλάβει άλλοι γι αυτούς. Τα μικρότερα παιδιά είναι εκείνα που στατιστικά χρειάζεται να νοσηλευθούν μετά από ένα ατύχημα, πιθανόν επειδή είναι πιο τολμηρά.

Ο ρόλος του γονιού
Μετά από όλα αυτά ίσως να νιώθετε το δικό σας ρόλο στο περιθώριο. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείτε να κάνετε. Η σειρά γέννησης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τα παιδιά σας αλλά να κατανοήσετε και τις δικές σας αντιδράσεις ανάλογα με το παδί και να τις βελτιώσετε. Για παράδειγμα το πρώτο παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση επειδή αγωνιούν πάντα για την επιτυχία. Επίσης μη το επιφορτίζετε με το ρόλο του γονιού. Δεν είναι δική του δουλειά να προσέχει τα μικρότερα. Το δεύτερο είναι πιθανόν να γίνει αδιάφορο ή ταραξίας προκειμένου να τραβήξει το ενδιαφέρον σας. Θα το βοηθήσετε αν του αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο και είστε πάντα πρόθυμοι να ακούσετε τις πρωτότυπες ιδέες του. Για να μην τα περιμένει όλα από τους μεγαλύτερους, πρέπει να αντιμετωπίζετε και το μικρότερο μέλος της οικογένειας σαν ισότιμο και να μην του υπενθυμίζετε συνεχώς ότι υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος.

Με την επιστημονική επίβλεψη του παιδονευρολόγου-παιδιάτρου, δρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών , διευθ. Παιδιατρικού τμήματος ΝΝΑ, Δημοσθένη Α. Δαμιανού και της ψυχολόγου Πέγκυ Πελώνη.