Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Δίκτυο των Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, σας προσκαλεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, στην πόλη σας!
Μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας συμμετέχουν και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία. Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά!
Σε αυτήν την γιορτή συμμετέχουν οι περισσότερες ομάδες του Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Ελλάδας! Όλες οι ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο λειτουργούν εθελοντικά με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.
Ώρα συνάντησης :11.00
Τόπος συνάντησης: ενημερωθείτε από την σελίδα του facebook
Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!
Τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού
Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου
Ηθηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση
Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του
Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας
Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες
Καρκίνος – ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει
Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά
Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές
Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή
Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα
Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους
Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας – Παιδιού
Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα
Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος
Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
Αποκλειστικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Παρόλο που τα οφέλη για τα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα, το ποσοστό του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως είναι ακόμη περίπου στο 37% σύμφωνα με τη Unicef!
Μετά από 10 χρόνια από Το Διεθνές Σχέδιο Δράσης και 20 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι ώρα για δράση! Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο Μητρικός Θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996.
Πριν 20 χρόνια η Παγκόσμια Συμμαχία για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA) διοργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (WBW) με θέμα τη «Φιλική προς τα Βρέφη Πολιτική». Οι στόχοι για το 2012 είναι:
- Να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων των δυο τελευταίων δεκαετιών για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
- Να εορτασθούν οι κατά τόπους εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες επιτυχίες και τα επιτεύγματα και να αναδειχθούν οι εθνικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Να αξιολογηθεί ο υφιστάμενος βαθμός υλοποίησης του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.
- Να δρομολογηθεί ο επαναπροσδιορισμός και η επαναξιολόγηση της στρατηγικής και των προγραμμάτων του μητρικού θηλασμού και της διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού, προκειμένου να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά.
- Να συγκεντρωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον για την υφιστάμενη κατάσταση στην πολιτική και στα προγράμματα για το μητρικό θηλασμό, και τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού.