Γκολ στη βία: Συνεργασία υπουργείου Παιδείας και ΕΠΟ

Έπειτα από συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και στο πλαίσιο της συνεργασίας Υπουργείου Παιδείας και ΕΠΟ για την πάταξη της βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό αποφασίστηκε μια σειρά ενεργειών για τη ριζική και μακροχρόνια αντιμετώπιση των συχνών κρουσμάτων βίας, που προκαλούνται με αφορμή τις αθλητικών διοργανώσεων.

Σε συνεργασία της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης και της ΕΠΟ, θα αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία «ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ», κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στα Πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα Λυκείων και στους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ», στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, θα μπορούν να δίνουν τη δική τους απάντηση στην αθλητική βία, με τα δικά τους βίντεο που «ανεβάζουν» στο www.i-create.gr.

Στην κατεύθυνση αυτή ένα από τα κεντρικά θέματα των σχολικών αγώνων Αθλοπαιδείας του σχολικού έτους 2011 – 2012 θα έχει τίτλο «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Ενάντια στη Βία».
Για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα αποφασίστηκε ευρύτερη συνεργασία με την ΕΠΟ, με διαρκή και τακτικά προγράμματα μέσα στα σχολεία και το Σχολικό Αθλητισμό. Αρχικά σε όλες τις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων, θα απονέμεται βραβείο FAIR PLAY στην ομάδα (μαθητών και μαθητριών) που θα τηρούν περισσότερο από κάθε άλλη τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.

Παράλληλα, ως μέρος της ευρύτερης συνεργασίας του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ορίστηκε ως πρώτο Κεντρικό Θέμα των σχολικών αγώνων Αθλοπαιδείας, του σχολικού έτους 2011 – 2012, με τίτλο «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ και Ισότητα των Φύλων». Σε συνεργασία και με την ΕΠΟ συμφωνήθηκε η ένταξη του Γυναικείου Ποδοσφαίρου στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων, στα πλαίσια της ανάπτυξης και προώθησής του, σε πλαίσια που να καλύπτουν τα διεθνή στάνταρ όπως αυτά τίθενται από την UEFA και την FIFA. Στο πλαίσιο των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» των Δημοτικών και των Γυμνασίων η εισαγωγή του γυναικείου ποδοσφαίρου στο χώρο της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει ομαλά και σε μεγάλη έκταση.

Τέλος, αποφασίσθηκε η παρουσία στα σχολεία της χώρας, μέσα από δομημένα προγράμματα, διεθνών ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, προπονητών και παραγόντων, προκειμένου να υποστηρίξουν και να διευρύνουν τις παραπάνω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό.