Γνώρισε τoν κόσμο των πουλιών! Δήλωσε συμμετοχή στα Θερινά Εθελοντικά Προγράμματα της Ορνιθολογικής!

αρχείο Ορνιθολογικής Εταιρείας, Αιγαιόγλαρος

Θέλετε να αποδράσετε οικονομικά, οικολογικά κα ταυτόχρονα να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ενώ προσφέρετε στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον; Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές. Η Ορνιθολογική και φέτος οργανώνει θερινά εθελοντικά προγράμματα για την ενημέρωση του κοινού και για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, να μάθουν για την ελληνική φύση και τα πουλιά, να γνωρίσουν προστατευόμενες περιοχές και βιότοπους διεθνούς σημασίας και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους μέσα από μια θετική εμπειρία, που αποτελεί και ανεξάντλητη πηγή γνώσεων.

Τα θερινά εθελοντικά Προγράμματα για το 2012, είναι:

1. Δακτυλίωση Πουλιών και Παρακολούθηση της Μετανάστευσης των Αρπακτικών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων
Τα Αντικύθηρα αποτελούν κομβικό σημείο για τα μεταναστευτικά πουλιά: απέχουν την ίδια ακριβώς απόσταση από την Πελοπόννησο και από την Κρήτη ενώ η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών μεταναστευτικών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους. Mε δεδομένο ότι η γνώση είναι εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος, η Ορνιθολογική λειτουργεί ένα σύγχρονο «παρατηρητήριο πουλιών» με σκοπό την παρακολούθηση και προστασία των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης.
Οι εθελοντές μαθαίνουν να δακτυλιώνουν και να ξεχωρίζουν τα είδη των πουλιών, να συλλέγουν επιστημονικά στοιχεία ενώ συμμετέχουν και στην καταγραφή των αρπακτικών που διέρχονται από τα Αντικύθηρα.

Ημερομηνίες: από 1 – 30 Σεπτεμβρίου 2012

2. Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, Πύλου
Οι εθελοντές συμμετέχουν για 15η συνεχή χρονιά στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Ο ρόλος τους είναι η λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων, η ενημέρωση του κοινού για την αξία του υγροτόπου και η οργάνωση εκπαιδευτικών οικοπεριηγήσεων με παρατήρηση πουλιών στη Λιμνοθάλασσα.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταμετρηθεί 265 είδη πουλιών, που ξεχειμωνιάζουν, σταθμεύουν ή φωλιάζουν στην περιοχή.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν μεταφορικό μέσο.

Ημερομηνίες: από 15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2012

3. Ενημέρωση για τα πουλιά και το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων στη Σύρο
Οι εθελοντές ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τα θαλασσοπούλια και τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων, λειτουργούν ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου και υλοποιούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά.

Ημερομηνίες: 20 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου 2012

4. Ενημέρωση για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές του Ιονίου στη Ζάκυνθο
Οι εθελοντές λειτουργούν ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της πόλης της Ζακύνθου σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Δήμο Ζακύνθου. Ο ρόλος τους είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θαλασσοπούλια και το φυσικό περιβάλλον του Ιονίου.

Ημερομηνίες: 15 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το κόστος συμμετοχής στα προγράμματα είναι κατά περίπτωση 50-100 ευρώ ανά 15θήμερο. Η συμμετοχή περιλαμβάνει: διαμονή και ημιδιατροφή των εθελοντών, ετήσια συνδρομή μέλους στην Ορνιθολογική και ασφάλιση ενώ χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα ταξιδιωτικά έξοδα του εθελοντή. Ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής: 15 ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος συμμετοχής και τη διαδικασία αιτήσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας: στα τηλ. 2108228704 & 210 8227937, www.ornithologiki.gr/volunteers & στο email: info@ornithologiki.gr