Γονίδιο ορίζει την έναρξη της εμμηνόρροιας στις εφήβους

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακάλυψαν για πρώτη φορά δύο γονίδια που εμπλέκονται στον καθορισμό του χρόνου που αρχίζει η περίοδος (εμμηνόρροια) στα κορίτσια. Με άλλα λόγια, άρχισε να σπάει ο γενετικός κώδικας που καθορίζει το “βιολογικό-σεξουαλικό ρολόι”, δηλαδή πότε ένα κορίτσι αρχίζει να γίνεται γυναίκα, αλλά και πότε μια γυναίκα θα σταματήσει να έχει περίοδο και η αναπαραγωγική περίοδός της θα λάβει τέλος. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature Genetics”, μπορεί να ευρύτερες επιπτώσεις, επειδή η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας σχετίζεται με το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ενός κοριτσιού. Γενικά, έχει παρατηρηθεί ότι τα κορίτσια που έχουν νωρίς περίοδο, τείνουν να είναι πιο κοντά, καθώς επίσης να έχουν μεγαλύτερο βάρος και λίπος σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν περίοδο αργότερα.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, ανέλυσε τις περιπτώσεις 17.500 γυναικών, που ανέφεραν ότι τους εμφανίστηκε περίοδος στην ηλικία των εννέα έως 17 ετών, σύμφωνα με το BBC, το Νew Scientist και το Live Science. Τα δύο γονίδια εντοπίστηκαν στα χρωμοσώματα έξι και εννέα, δίπλα ακριβώς σε γονίδια που καθορίζουν το ύψος και το βάρος. Μια στις 20 γυναίκες (5%) διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν δύο αντίγραφα από κάθε ένα από αυτά τα γονίδια, που οδηγούν σε πρόωρη εμμηνόρροια, κατά μέσο όρο 4,5 μήνες πριν από τα κορίτσια που δεν έχουν αυτά τα γονίδια.

Μια σχετική έρευνα (με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής Πάνου Δελούκα) βρήκε επίσης γονίδια που σχετίζονται με τον χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης, που κυμαίνεται από την ηλικία των 40 έως 60 ετών. Η πρόωρη εμμηνόπαυση (για την οποία παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες πέρα από τα γονίδια) έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η εφηβεία είναι η περίοδος, διάρκειας δύο έως τριών ετών, κατά την οποία γίνεται η μετάβαση ενός παιδιού στις σωματικές διαστάσεις ενός ενηλίκου και στη σεξουαλική ωριμότητα. Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης του οργανισμού, την αύξηση του βάρους και του ύψους. Η εφηβεία μπορεί να αρχίσει νωρίτερα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, ενώ η πρόωρη έναρξή της έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρκίνου (ιδίως του στήθους). Ακόμα η πρόωρη εφηβεία έχει σχετιστεί με αυξημένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, κοινωνική απομόνωση, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αϋπνία, κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ κ.α., καθώς επίσης μειωμένες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τους συμμαθητές που έχουν πιο καθυστερημένη εφηβεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ