Αρχική Infokids Υγεία Γονείς σε επιφυλακή: Απειλές και εκβιασμοί συμμαθητών μέσω facebook

Γονείς σε επιφυλακή: Απειλές και εκβιασμοί συμμαθητών μέσω facebook

Μην υποτιμάτε το διαδίκτυο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Γιατί σίγουρα αποτελεί ένα νέο θαυμαστό κόσμο, που μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά και την άλωσε, ένα εξαιρετικό εργαλείο βοηθητικό σε πάρα πολλά επίπεδα, αλλά κι έναν «ύπουλο» εχθρό, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην καταστροφή. Και ποιος είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος; Τα παιδιά και οι νέοι, που σήμερα εμφανίζονται εξαιρετικά εξοικειωμένα στη χρήση του, χωρίς όμως να υπάρχει η απαιτούμενη επίβλεψη, έστω βοήθεια, από τους γονείς και τους δασκάλους. Και τότε τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα, 1 στα 10 παιδιά πέφτει θύμα εκβιασμού ή παρενόχλησης στο internet!

Μια νέα μελέτη δίνει στοιχεία που αποκαλύπτουν πως ένα στα δέκα παιδιά δέχεται εκβιασμό ή κυβερνο - παρενόχληση όταν σερφάρει μέσα στο ίντερνετ, πολλές φορές από τους ίδιους τους συμμαθητές. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κυβερνο-παρενόχληση μπορεί να είναι πιο επιζήμια από την συμβατική παρενόχληση αφού οι δράστες παραμένουν ανώνυμοι, άρα μπορούν μέσα από την ανωνυμία τους να εκφράσουν πολλά περισσότερα συκοφαντικά σχόλια.

Έρευνα στην Σουηδία έδειξε ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το facebook, το twitter κ.λπ. αποτελούν το πιο νέο και πρόσφορο έδαφος παρενόχλησης και προσβολής από τους ίδιους τους συμμαθητές των χρηστών. Η καθηγήτρια ψυχολογίας Ann Frisen από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία δήλωσε πως ο τύπος αυτός παρενόχλησης είναι πιο σοβαρός από ό,τι ο συμβατικός.

Τα θύματα του διαδικτύου δεν βρίσκουν πουθενά καταφύγιο διαφυγής. Η τεχνολογία επιτρέπει στην συνεχόμενη παρενόχληση μέσα από μηνύματα κινητού τηλεφώνου και ιστοσελίδων, ενώ συγχρόνως τα συκοφαντικά σχόλια μπορούν να κυκλοφορήσουν παντού και άμεσα χωρίς καμία δυνατότητα παρεμπόδισής τους. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο εντοπισμός του δράστη είναι εξαιρετικά δύσκολος!

Οι συμμαθητές προσβάλλουν και εκβιάζουν μέσω Facebook

Η καθηγήτρια Frisen υποστήριξε πως η παρενόχληση σχετίζεται άμεσα με συμμαθητές συνήθως από σχολείο. Οι μορφές παρενόχλησης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Τις ανώνυμες, με χρήση ψευδώνυμου και ψεύτικου profile, από συμμαθητές που συνήθως είναι αδύναμοι χαρακτήρες και καταπιεσμένοι από τους υπόλοιπους μαθητές στο σχολείο. Συνηθίζουν να προσβάλλουν, να συκοφαντούν και να κάνουν φραστικές επιθέσεις στους πιο ισχυρούς, με την ασφάλεια που τους παρέχει η ανωνυμία τους, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί στην καθημερινότητα.

2. Τις επώνυμες, όπου συμμαθητές αντίπαλων ομάδων κάνουν κόντρες μεταξύ τους μέσω διαδικτύου είτε ανταλλάσοντας προσβολές είτε μετρώντας τη δύναμή τους με βάση το ποιος έχει πιο πολλούς φίλους! Συχνά κάποιος "πρώην" απειλεί και εκβιάζει με δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών ή διαδίδει σε χρόνο ρεκόρ συκοφαντικά σχόλια τα οποία κάνουν το γύρο του σχολείου!

3. Τις "σεξουαλικού περιεχομένου" παρενοχλήσεις στις οποίες οι έφηβοι εκδηλώνουν ανώνυμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεριφορές και τάσεις που δεν θα τολμούσαν ποτέ να εκφράσουν στο σχολείο!

Συμβουλές προς τους γονείς
Η ψυχολόγου Ann Frisen συμβουλεύει τους γονείς:
• να ελέγχουν όσο το δυνατόν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται τα παιδιά τους.
• να προσέχουν πολύ τη δική τους στάση στο Ίντερνετ. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει οι ίδιοι να δείχνουν υπερβολική «άνεση» στις συνομιλίες τους με άγνωστους διαδικτυακούς φίλους και στις πληροφορίες που ανταλλάσουν, δίνοντας το μήνυμα στα παιδιά τους πως στο internet όλα επιτρέπονται.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.