Γυναικολογικά προβλήματα σε νήπια, παιδιά κι εφήβους

«Μα, χρειάζονται γυναικολόγο τα παιδάκια» θα αναρωτηθείτε. «Αχρείαστος να’ ναι» αλλά σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς είναι απαραίτητος. Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι κατά την παιδική ηλικία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση αλλά η συχνότητα και το είδος των προβλημάτων διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο διαφέρει και η διάγνωση αλλά και η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης. Το συνηθέστερα προβλήματα σε κορίτσια της παιδικής ηλικίας είναι η αιδοιοκολπίτιδα και η σύμμυση των χειλέων, ενώ οι έφηβες συνηθέστερα προσέρχονται με προβλήματα που αφορούν διαταραχές της περιόδου.
Η αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων στα παιδιά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Γυναικολόγο Παίδων και Εφήβων.

Γυναικολογικά προβλήματα σε νεογνά
Περιστατικά με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα απαιτούν άμεση διάγνωση κι αντιμετώπιση από εξειδικευμένους γιατρούς. Γενετικά σύνδρομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι ευτυχώς σπάνια. Απαιτούν όμως την στενή συνεργασία παιδιάτρου, γενετιστή, και παιδογυναικολόγου για μια σωστή αντιμετώπιση.

Γυναικολογικά προβλήματα στα παιδιά
Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν το 90% των κοριτσιών, πριν την εμφάνιση της «περιόδου», θα εμφανίσουν, έστω και για μια φορά, κάποιο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας. Η χρήση της πάνας έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο κι αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία αυτής της πάθησης. Επίσης, η απουσία οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) στο νεαρό κορίτσι σημαίνει ατροφία και ευαισθησία στον κόλπο, ο οποίος είναι πολύ πιο ευάλωτος στην παρουσία μικροβίων. Ακόμα, η αμελής υγιεινή στην τουαλέτα του σχολείου, η διερεύνηση των γεννητικών οργάνων με τα χέρια και πολλές άλλες λεπτομέρειες, συμπληρώνουν τους λόγους εμφάνισης αιδοιοκολπίτιδας στα παιδιά. Συχνά τα μικρά κορίτσια φθάνουν μέχρι το γυναικολόγο εξαιτίας τραυματισμών. Ένα ατύχημα με το ποδήλατο αλλά και στην παιδική χαρά ενδέχομένως να χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση από έναν εξειδικευμένος παιδογυναικολόγο. Συχνά μάλιστα τα παιδιά αυτοτραυματίζονται καθώς εξερευνούν το σώμα τους.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά κορίτσια είναι η πρώιμη ήβη.
Δηλαδή η πρόωρη ανάπτυξη μαστών η έντονη τριχοφυία των γεννητικών οργάνων. Η πρόωρη παράγωγη γυναίκειων ορμονών ίσως προκαλέσει ακόμα και αναστολή της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ψηλώνει το παιδί.

Γυναικολογικά προβλήματα σε εφήβους
Τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων είναι διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, οι περιπτώσεις δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας στην Εφηβεία, η δυσμηνόρροια, και πολλά άλλα αποτελούν συνήθη προβλήματα.
Οι συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης του γεννητικού συστήματος γίνονται αντιληπτές συνήθως στην εφηβεία και αντιμετωπίζονται με χειρουργικές, πλαστικές επεμβάσεις.
Οι κύστεις στην ωοθήκη είναι ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα που πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά.
Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση.
Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και άλλα θέματα, όπως διαταραχές στην ανάπτυξη των μαστών με κυριότερο πρόβλημα την ανισομαστία, περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας, αλλά και άλλων ενδοκρινικών διαταραχών.

Πρώτη φορά στο γυναικολόγο
Όπως ο καθένας καταλαβαίνει δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παιδί να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο. Χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό και προετοιμασία ώστε να παιδί να αισθανθεί ότι είναι ασφαλές. Ο εξειδικευμένος γιατρός εκτός από τις ειδικές γνώσεις του γύρω από τα γυναικολογικά προβλήματα παιδιών κι εφήβων, γνωρίζει πώς ακριβώς θα συμπεριφερθεί ώστε να μην βλάψει την ευαισθητη ψυχούλα τους και να μην σημαδεύσει με δυσάρεστες αναμνήσεις την επίσκεψή τους στο ιατρείο.
Τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον ειδικό:

Τα κυριότερα γυναικολογικά συμπτώματα στην παιδική ηλικία, κατά σειρά συχνότητας, που χρήζουν εξέτασης είναι:
• Αυξημένα υγρά από τον κόλπο
• Ενοχλήματα στα έξω γεννητικά όργανα (πόνος, φαγούρα, ερυθρότητα)
• Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
• Συμπτώματα από την ουρήθρα ή το έντερο
• Πρόωρη ανάπτυξη, μαστών ή τρίχωσης έξω γεννητικών οργάνων
• Ανωμαλίες έξω γεννητικών οργάνων (πχ, υπερτροφία μικρών χειλέων)
• Τραυματισμός έξω γεννητικών οργάνων

Πού θα απευθυνθείτε:
Tμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας & Επανορθωτικής Χειρουργικής «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»

Υπεύθυνοι Ιατροί:

Καθηγητής Γ. Κρεατσάς*
Αν. Καθηγητής Ε. Δεληγεώρογλου

Βασ. Σοφίας 76, Αθήνα, τηλ. 210-7286282 e-mail: info@aretaieio-obgyn.com
*(Στο Τμήμα χειρουργούνται νεαρές με Σύνδρομο Mayer Rokitansky Küster Hauser, σε κορίτσια που εμφανίζουν απλασία της μήτρας και του κόλπου, όπου εφαρμόζεται η τεχνική πλαστικής κόλπου κατά Κρεατσά, η οποία επεκράτησε διεθνώς εδώ και αρκετά χρόνια.)

Γεν. Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Ιατρείο Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 80, Αθήνα, τηλ: 213-2162376
Γυναικολογική Μ.Χ.Θ.Δ. κλινική Α.Ε., Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας «ΡΕΑ»
Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17, Π. Φάληρο, Αθήνα, τηλ.:
210 9495250, 210 9495255
e-mail: info@reamaternity.gr

Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας «Healthy Lady»

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μουσών 1, 11524 Αθήνα (κόμβος Λεωφ. Κηφισίας και γέφυρα Κατεχάκη)
τηλ: 210 69 19 219 , 210 69 19 219 Email: info@healthylady.gr