Αρχική InfoSchool Λύκειο Δεν αλλάζουν οι βάσεις

Δεν αλλάζουν οι βάσεις

Αίτια για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των βάσεων υπήρξε, όπως σας είχαμε ενημερώσει με προηγούμενο άρθρο μας, η μη οριστικοποίηση των μηχανογραφικών από 1162 υποψήφιους. Είχαν κάνει το μηχανογραφικό τους αλλά δεν το επιβεβαίωσαν, όπως προβλέπει η από φέτος εφαρμοζόμενη διαδικασία. Αυτοί οι υποψήφιοι έμειναν «στον αέρα» και δεν εισάχθηκαν σε κανένα τμήμα!
Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι υποψήφιοι που είχαν καλές βαθμολογίες δεν ξεπερνούσαν τους 70, με κραυγαλέο παράδειγμα υποψήφιο από το 2ο Λύκειο Λαμίας που συγκέντρωσε 19.000 μόρια περίπου και θα είχε εισαχθεί άνετα στη σχολή πρώτης προτίμησής του, την Οδοντιατρική! Γονείς και μαθητές ζητούσαν από το υπουργείο να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το αρχικό μηχανογραφικό τους δελτίο. Αλλά αν γινόταν αυτό θα έπρεπε να αλλάξει η σειρά όλων των υποψηφίων, κάποιοι θα μετακινούνταν σε άλλες σχολές και συνολικά έπρεπε να αλλάξουν οι βάσεις.
Στο υπουργείο προβληματίστηκαν πάρα πολύ. Λύση δεν ήταν εύκολο να δοθεί αφοί προσέκρουε πάνω σε νομούς και διατάξεις. "Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εξετάζουν το θέμα με τα μη επικυρωμένα μηχανογραφικά", δήλωσε προχθές, μιλώντας στη ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαΐδης, και πρόσθεσε: "Επειδή είναι η πρώτη φορά λειτουργίας του συστήματος, το θέμα θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες και τους νομικούς του υπουργείου και θα υπάρξει το συντομότερο δυνατό απάντηση".
Τελικά στο υπουργείο κατέληξαν στα εξής:
1ον να δεχθούν να οριστικοποιήσουν όλα τα εκπρόθεσμα μηχανογραφικά
2ον να απευθυνθούν στη Νομική υπηρεσία του υπουργείου αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους, ρωτώντας εάν μπορούν οι υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη από τη βάση εισαγωγής στη σχολή προτίμησής τους, να εισαχθούν ως ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ και
3ον ανεξάρτητα από τα προηγούμενα, ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.
Έτσι δίνεται ένα τέλος στη σύγχυση που δημιουργήθηκε και αναστάτωσε και παιδιά που είχαν εισαχθεί στις τελευταίες θέσεις προτίμησης των σχολώντους. Ο τελευταίος, στη σειρά εισαγωγής, π.χ. της Οδοντιατρικής μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχος! Ενώ οι υποψήφιοι με τα μη οριστικοποιημένα μηχανογραφικά μπορούν πλέον να ελπίζουν σε μια θετική απόφαση των νομικών υπηρεσίων! Εάν οι νόμοι το επιτρέψουν, θα εισαχθούν και αυτοί στις σχολες που δικαιουνται. Το υπουργείο αποποιείται της ευθύνης και γίνεται σοφότερο από τα λάθη του.
Ας ελπίσουμε ότι του χροόνου θα πάψουν οι προχειρότητες, είτε με τα μηχανογραφικά είτε με τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) που εισήχθηκαν σε «μεγάλες» σχολές, συγκεντρώνοντας όμως βαθμολογίες πολύ κάτω από τη βάση. Μετά τον ντόρο που έγινε από όλα τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο επανεξετάζει και αυτό το θέμα. Μελετάει πλέον σοβαρά την επαναξιολόγηση του ποσοστού 20% που δόθηκε σε ειδικές κατηγορίες. Σε αυτές βέβαια, ανήκουν ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάες και είναι καταρχάς σωστή η ρύθμιση του υπουργείου να υποστηριχθούν. Όχι όμως απαξιώνοντας θεσμούς όπως είναι το Πανεπιστήμιο! Γιατί εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική με βαθμό 4,62 ή στη Φιλοσοφική σχολή με 2,04 σαν κακόγουστο αστείο μοιάζει. Είναι αμφίβολο βέβαια αν οι φοιτητές (πλεον) αυτοί θα καταφέρουν να πάρουν ποτέ πτυχίο και γι’ αυτό είναι αδικαιολόγητος ο λαϊκισμός που επιδείχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης προς χάριν των εντυπώσεων. Αφήνει όμως μια πικρή γεύση στους συνυποψήφιούς τους που με βαθμολογίες είτε του 18,62 είτε του 12,04 αντίστοιχα έμειναν απέξω! Η γκάφα όμως έγινε και ελπίζουμε να δ΄λιδαξε.
Και του χρόνου καλύτερα.
Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής
π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια, Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627
e-mail : protasif@otenet.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.