Δημιουργικό παιχνίδι στην άμμο

Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει διακοπές και παιχνίδι. Ας κάνουμε λοιπόν το παιχνίδι τους στην άμμο δημιουργικό.

Είναι πραγματικά απολαυστικό να …κυλιέσαι στην άμμο. Όταν όμως κουραστούμε να …ξεκουραζόμαστε μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά μας κάτι πρωτότυπο. Ένας από τους πιο σημαντικούς τύπους παιχνιδιού είναι το δημιουργικό παιχνίδι. Καλούμε τα παιδιά να αξιοποιήσουν απλά, καθημερινά αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο. Τα βοηθάμε να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητές τους. Η παραλία είναι γεμάτη κοχύλια, γυαλιστερά βότσαλα, παλιά ξύλα που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ένα καλοκαιρινό κουδουνάκι ανέμου. Λένε ότι ο ήχος που κάνει καθώς ο άνεμος το κουνά, διώχνει τα κακά πνεύματα και μας φέρνει τύχη. Εκτός από αυτό όμως, τα παιδιά καθώς θα το φτιάχνουν, θα κληθούν να κάνουν μαθηματικές πράξεις (κάθε πόσους πόντους θα δέσουμε τα κοχύλια;), θα μάθουν να σκέφτονται συνδυαστικά και θα νιώσουν τη χαρά της συλλογικής δημιουργίας. Κι όλα αυτά χωμένα μέσα στην άμμο, χωρίς κανείς να τους κάνει παρατήρηση επειδή …λερώθηκαν!

ΥΛΙΚΑ
Ψαλίδι
Εργαλείο για μικρές τρύπες
Ένα κομμάτι παλιό ξύλο
Κοχύλια με τρύπα
Συρματόσχοινο ή σπάγκος
Φαντασία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • 1. Μαζεύουμε κοχύλια που έχει ξεβράσει η θάλασσα. Ιδανικότερα είναι αυτά που έχουν ήδη τρύπα. Διαφορετικά θα πρέπει πολύ προσεκτικά να ανοίξουμε τρύπες μόνοι μας.
  • 2. Αναζητούμε στην παραλία ένα παλιό ξύλο με μήκος 20-22 πόντους. Από αυτό θα κρέμονται τα κοχύλια μας.
  • 3. Κόβουμε ένα κομμάτι σπάγκο ή συρματόσχοινο λίγο μεγαλύτερο από μισό μέτρο.
  • 4. Δένουμε αυτό το κομμάτι σχοινί σε κάθε άκρο του ξύλου και μετά δένουμε κόμπο τις δύο άκρες.
  • 5. Κόβουμε τρία σχοινιά μήκους περίπου ενός μέτρου. Καλύτερα να είναι ασύμμετρα.
  • 6. Αφήνοντας περίπου 20 πόντους από τη μία άκρη του κάθε σχοινιού αρχίζουμε να δένουμε τα κοχύλια. Κάθε 15 με 20 πόντους δένουμε κι άλλο κοχύλι.
  • 7. Μετά στερεώνουμε γερά τα σχοινιά πάνω στο ξύλο.
  • 8. Συγχαρητήρια! Το κουδουνάκι μας θα θυμίζει σε μας και τα παιδιά μας πόσο ωραία περνάμε στις διακοπές.