Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες

Πολλά ακούμε σε σχέση με το τι είναι καλό και τι όχι για τη διατροφή μας και κατ’ επέκταση για την υγεία μας. Είναι όλα αυτά όμως αλήθεια; Έφτασε λοιπόν η στιγμή της αλήθειας. Πάμε να δούμε τι ισχύει με τα αβγά:

Τα αβγά έχουν τη φήμη απαγορευμένης τροφής -ειδικά ο κροκός. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Κατέρριψε τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με μια άκρως αμφιλεγόμενη τροφή.

Ο Μύθος: Αν τρως αβγά συχνά, κάνεις κακό στην καρδιά σου
Και η αλήθεια: Η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα δεν θα αυξήσει σχεδόν καθόλου τις πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Αντιθέτως παράγοντες όπως η έλλειψη άσκηση αλλά και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να παρουσιάσεις την ασθένεια κατά 40%. Ωστόσο, επειδή συνιστάται να καταναλώνουμε κάτω από 300 mg χοληστερίνη την ημέρα, καλό είναι να περιορίζεσαι σε ένα αβγό (μαζί με τον κροκό) που περιέχει 213 mg.

Ο Μύθος: Ο κροκός είναι ανεβάζει την χοληστερίνη και πρέπει να τον αποφεύγεις
Και η αλήθεια: Ο κροκός του αβγού είναι μια από τις σπάνιες πηγές της βιταμίνης D. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Β12, χολίνη αλλά και άλλες ουσίες. Αν όμως θες να κρατήσεις την ποσότητα χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα, φτιάξε την ομελέτα με ένα ολόκληρο αβγό και 2 ασπράδια.

Ο Μύθος: Τα αβγά με καστανό κέλυφος έχουν υψηλότερη διατροφική αξία από αυτά με λευκό.
Και η αλήθεια:Στην ουσία έχουν την ίδια διατροφική αξία. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα αβγά με λευκό κέλυφος προέρχονται από κότες με λευκό φτέρωμα σε αντίθεση με τα αβγά με καστανό κέλυφος, που προέρχονται από κότες με κόκκινα φτέρωμα.