Δυσκοιλιότητα και διατροφή των παιδιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα που προβληματίζει και ανησυχεί πολλούς γονείς. Συνήθως η δυσκοιλιότητα προκαλείται λόγω του ότι στη διατροφή η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες είναι υψηλή εν συγκρίσει με τις φυτικές φυτικές ίνες που είναι χαμηλή. Με μερικές αλλαγές και προσθήκες στο πρόγραμμα διατροφής του παιδιού σας θα βοήθησετε σημαντικά στον περιορισμό ακόμη και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

*Πρώτα από όλα θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ορισμένων φαγητών που θεωρούνται ”ύποπτα” για την πρόκληση δυσκοιλιότητας. Στις τροφές αυτές συμπεριλαμβάνονται: οι μπανάνες, το άσπρο ρύζι, οι τηγανητές πατάτες, τα έτοιμα φαγητά και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

*Περιορίστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων πλούσιων σε αβέστιο, προτιμώντας την κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

*Μειώστε την πρόσληψη απλών σακχάρων που βρίσκονται σε προϊόντα αρτοποιίας, καραμέλες, και αναψυκτικά αντικαθιστώντας τα με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και με τροφές πλούσιες σε συστατικά ολικής αλέσεως.

*Συμπεριλάβετε το σκόρδο στη διατροφή του παιδιού καθώς καταστρέφει τα επιβλαβή βακτήρια του παχέος εντέρου.

*Αυξήστε την πρόσληψη υγρών που λαμβάνει το παιδί καθημερινά όπως νερό και χυμούς.

*Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων μαζί με τη φλούδα τους όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια και φρούτων με ψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως καρπούζι και πεπόνι.

*Καταναλώνετε συχνά όσπρια, σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα αποξηραμένα, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, ωμά λαχανικά όπως καρότο, λάχανο, αγγούρι και σούπες λαχανικών.

*Εντάξτε περισσότερες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο του παιδιού όπως κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη καθώς και τα υποπροϊόντα αυτών.

*Αντικαταστήστε τα κοινά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως.