Αρχική InfoMommy Σχέσεις Είμαι άρρωστος ή υποχόνδριος;

Είμαι άρρωστος ή υποχόνδριος;

Του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη

Νιώθετε ότι έχετε κάτι σοβαρό αλλά καμία εξέταση δεν το επιβεβαιώνει; Καταφεύγετε ξανά και ξανά στις ίδιες ή παρόμοιες εξετάσεις; Αναζητάτε τη διαβεβαίωση διαφορετικών γιατρών προκειμένου να ηρεμήσετε αλλά δεν ηρεμείτε; Τότε πιθανώς δεν είστε άρρωστοι αλλά έχετε υποχονδρίαση.

Τι είναι η υποχονδρίαση

Εάν φοβάστε ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια και η σκέψη αυτή κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας είναι υποχονδρίαση. Η ενασχόλησή σας με σωματικές λειτουργίες είναι έντονη και συνήθως παρερμηνεύετε τα απλά σωματικά συμπτώματα ως παθολογικά (π.χ. ένας απλός βήχας μεταφράζεται ως ενδεχόμενος καρκίνος ή ένας απλός πόνος σε κάτι σοβαρότερο). Επαναλαμβάνετε πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, ακόμα και αχρείαστες επεμβάσεις και δεν πείθεστε για την υγεία σας παρά τις επανειλλημένες διαβεβαιώσεις των γιατρών.

Ποια είναι τα αίτια

Πολλοί παράγοντες μπορεί να έχουν επιδράσει στην εμφάνιση της υποχονδρίασης. Έχει αποδειχθεί η ύπαρξη κληρονομικότητας και φαίνεται να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο. Πιεστικοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η σοβαρή ασθένεια ενός οικογενειακού μέλους προδιαθέτουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων ως μία έκκληση για ενδιαφέρον και βοήθεια. Ακόμη, συμβάλλουν το απορριπτικό περιβάλλον, οι απογοητεύσεις στη ζωή, η ύπαρξη ενοχών και διάθεσης αυτοτιμωρίας καθώς και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν είναι όλα υποχονδρίαση

Ο προληπτικός έλεγχος και οι γενικές εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιείτε ετήσια δεν είναι υποχονδρίαση. Στην υποχονδρίαση ασχολείστε έντονα και καθημερινά με σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η κινητικότητα του εντέρου, η εφίδρωση κ.λπ. ή με διάφορα περιστασιακά συμπτώματα όπως ο βήχας, η δυσπεψία, κάποια πληγή κ.λπ. ή ασαφή σωματικά συμπτώματα όπως ένα γουργούρισμα ή μια καούρα στο στομάχι κ.λπ. Το να έχετε μία πάθηση και να ανησυχείτε επίσης δεν είναι υποχονδρίαση. Όμως το να παρερμηνεύετε τα συμπτώματα ή να μην τα ερμηνεύετε ρεαλιστικά (π.χ. η οισοφαγική παλλινδρόμηση να ερμηνεύεται ως ύπαρξη όγκου ακόμα κι αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις καθώς και επαναλαμβανόμενες γαστροσκοπήσεις) είναι.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Προσπαθήστε να ελαττώσετε το stress.
Ζητήστε τη στήριξη των ανθρώπων γύρω σας.
Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Δεν σας βοηθούν να ηρεμήσετε.
Τονώστε την αυτοεκτίμησή σας
Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου κι όχι ενός γιατρού. Όλα συμβαίνουν στο μυαλό σας.

Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος

Ελ. Βενιζέλου 138, (πρώην Θησέως) Καλλιθέα
Γραφ. : +30 2109564594
Κιν. : +30 6944972063
contact@psychologos-papadakis.gr
http://www.psychologos-papadakis.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.