Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού που τελειώνει την Τρίτη Δημοτικού και θα ήθελα να σας ρωτήσω αναφορικά με κάποιες ενδείξεις και συμπτώματα προεφηβείας που παρουσιάζει το παιδί. Επίσης πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε παιδοενδοκρινολόγο…

Ερώτηση. Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού που τελειώνει την Τρίτη Δημοτικού και θα ήθελα να ρωτήσω: 1) Είναι φυσιολογικό ένα κορίτσι να μπαίνει στην εφηβεία στην ηλικία των 9-9 1/2 ετών και ίσως και νωρίτερα; (το παιδί είχε ενδείξεις από το προηγούμενο καλοκαίρι με αρχή τριχοφυΐας). 2) Τα συμπτώματα τριχοφυΐας, ο πόνος στην περιοχή του στήθους και η νευρικότητα είναι φυσιολογικά σε αυτή την ηλικία; 3) Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε παιδοενδοκρινολόγο; 4)ο/η παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει ένα κορίτσι να αντιμετωπίσει καλύτερα όλες αυτές τις αλλαγές;

Ο Δρ. Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου, Παιδοενδοκρινολόγος (E-Mail: info@pedoendo.gr, Website: www.pedoendo.gr), π. Λέκτορας Πανεπιστημίου Joseph-Fourier, Grenoble, Γαλλία και Δ/τής Τμήματος Παιδιατρικής – Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Ιατρικού Αθηνών και Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών απαντά:

1) Θεωρείται φυσιολογική η έναρξη της ήβης (=έναρξη στήθους) στο κορίτσι από την ηλικία των 8 ετών. Πρώιμη έναρξη ήβης θεωρείται η έναρξη στήθους μεταξύ 8 και 9 ετών. Αδρεναρχή ονομάζεται η έναρξη της τριχοφυΐας στο εφήβαιο ή και τη μασχάλη και συμβαίνει φυσιολογικά επίσης μετά τα 8 στο κορίτσι, ενώ συνήθως προηγείται 1-1,5 χρόνο της έναρξης του στήθους.
2) Τριχοφυΐα στο εφήβαιο ή τη μασχάλη και πόνος στο στήθος στην ηλικία των 9-9,5 ετών είναι φυσιολογικά.
3) Αν υπάρχει πρώιμη αδρεναρχή (πριν τα 8), πρώιμη ήβη (πριν τα 8) ή νωρίς ήβη (8-9) με ταχεία εξέλιξη (γρήγορη διόγκωση του στήθους) ή ήβη που ξεκινάει με ύψος < 130 εκ. 4) Το παιδί πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές. Η διαβεβαίωση από τον παιδίατρο σίγουρα είναι χρήσιμη. Η οικογένεια πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται πλέον για έφηβο και να έχει την ανάλογη στάση. Εν προκειμένω το μεγαλύτερο βάρος πέφτει, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό στη μητέρα.