Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνα

Βασ.Γεωργίου Β 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα | Τηλ.: 210 9242111, Fax: 210 9245200 | Ιστοσελίδα: www.emst.gr

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Η ίδρυσή του ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό που άφησε η επί δεκαετίες έλλειψη ενός ανάλογου θεσμού για τη σύγχρονη διεθνή τέχνη στην Αθήνα.
Η απόφασή μας να ξεκινήσουμε αμέσως με εκθέσεις, και μάλιστα κατά το πλείστον κριτικού και πειραματικού χαρακτήρα, έστω και χωρίς κτίριο και συλλογές, υπαγορεύτηκε ακριβώς από αυτήν την ανάγκη. Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης γίνονταν οπωσδήποτε και γίνονται στην Αθήνα. Η ευθύνη όμως του Μουσείου που θέτει στο κέντρο των δραστηριοτήτων του ισότιμα τα έργα τέχνης και το κοινό, είναι να μην ενεργεί περιστασιακά αλλά με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο που υλοποιείται από έκθεση σε έκθεση και έχει σα στόχο να κεντρίζει ευαισθησίες και να διαμορφώνει κριτική σκέψη και αισθητικά κριτήρια. Μουσεία χωρίς κοινό δεν υπάρχουν.

Αλλά και Μουσεία χωρίς συλλογές δεν υπάρχουν. Με τη φιλοδοξία μέχρι το 2011, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου Φιξ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του ΕΜΣΤ, να έχει αναπτυχθεί ένας αξιόλογος πυρήνας έργων τέχνης ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, συγκροτούμε συλλογές επιλεκτικού και όχι εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, που αναδεικνύουν πρωτοποριακές τάσεις και κριτικές αναζητήσεις του καλλιτεχνικού παρόντος αλλά και του ιστορικού του βάθους, που φτάνει έως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Στόχος μας και με τις εκθέσεις και με τις συλλογές είναι να προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, το οποίο παραμένει ένας κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός, την «άλλη» διάσταση, που στις μέρες μας δεν νοείται έξω από διαπολιτισμικά και οικουμενικά σχήματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.